Автомобилот на Тесла орбитира целосно околу сонцето

Тесла Роудстер во вселената

Старман, името на патникот во ротација на вселената „Тесла Роадстер“ во вселената, има завршено орбита околу Сонцето. Додека ни беа потребни 365 дена да го постигнеме тоа, црвениот автомобил е на оваа рута од февруари минатата година, за тој ден одбележувајќи 557 дена. целосно враќање

Тесла Роудстер во вселената

Тесла се спушти со Falcon Heavy на инаугуративната ракета мисија SpaceX, која го има истиот сопственик како производителот на електрични возила кој го создаде овој автомобил: Елон Муск. По 557 дена, кабриолет заврши целосна орбита околу сонцето и пресметките за времето и оддалеченоста ги спроведува страницата. Каде е Roadster, што ги следи авантурите на Старман во реално време.

Покрај тоа што се шетаат во темнината на просторот и минуваат Марс, сајтот тврди дека Тесла се оддалечува од сонцето со брзина од 1.850 км на час и дека поминато растојанието е доволно големо за да патува на сите автопати на земјата. скоро 34 пати. Во моментот на објавување на овој напис, возилото било на спротивната страна на сонцето и не можело да се види од нашата планета.

Старман ќе биде близу до Земјата следната година на 5 ноември. По тој датум, блискоста ќе се појави повторно во 2047 година, 17 години откако американската проценка ќе ги донесе луѓето да го посетат Марс – предвидено да се случи од 2030 година.

Името Старман потекнува и од песната на Дејвид Боуви и на страницата се наведува дека ако само ја слуша песната Чуден простор, кој исто така е од истата пејачка и исто така зборува за истражување на вселената, куклата ќе слуша музика скоро 152.000 пати.

Со информации: Каде е Roadster.