Анкета на неделата: рамни рабови или закривени рабови?

Poll of The Week - Flat Edge Display vs Curved Edge Display

Повеќето паметни телефони имаат рамен дисплеј, но повеќе телефони се лансираат со закривен екран, барем во премиум сегментот. Трендот на закривениот дисплеј може да се каже дека е популаризиран од Samsung. Гигантскиот корејски Galaxy Note Edge е првиот паметен телефон со заоблен работен приказ.

Оваа година, повеќе производители, вклучително и Xiaomi, ќе се приклучат на возниот екран на екранот. Серијата Mi 10 ќе има заоблен раб екран за разлика од неговиот претходник, Mi 9 кој има рамен дисплеј. Претстојната серија OnePlus 8 исто така ќе има заоблен раб приказ, продолжение на трендот што му се придружи на OnePlus минатата година со OnePlus 7 Pro и OnePlus 7T Pro.

Закривениот приказ во голема мерка ја збогатува естетиката на паметниот телефон. Некои производители вклучуваат дури и движења и специјални карактеристики кои работат со закривени рабови. Како и да е, на сите не им се допаѓаат екрани со закривени страни. Прво, тие се повеќе склони кон кршење кога паѓаат. Тие, исто така, треба повеќе пари за поправка. Друг недостаток е што многу производители не додаваат посебни карактеристики на нивните телефони кои користат заоблени рабови. И покрај сите недостатоци споменати погоре, заоблениот дисплеј е тука за да остане, барем за блиска иднина.

За денешната анкета, сакаме да знаеме каков вид на дисплеј ви се допаѓа. Затоа, направете анкета и објавете коментар во кој ќе ни кажете зошто претпочитате еден над друг.