Апликацијата Android Bell Ringing ги споделува вашите податоци со аналитички групи

RING DOORBELL APP

Bellвонењето на вратата е многу корисно за повеќето луѓе кога станува збор за увид и следење на нивната околина, соседи и домови. Сепак, не многу клиенти знаат дека bellидовите на вратите исто така се користат за проверка на нивната стока и се дистрибуираат на трети лица. Ова значи дека компаниите ги користат нивните bellвончиња за набудување на сопствените клиенти. Ова е според Фондацијата Електронски граница (ЕЕФ) која спроведува истраги и истражувања поврзани со безбедноста. Соодветната апликација е верзијата со Android на апликацијата Ring Bel.

Утврдено е дека мобилната апликација е полна со тренери за трети лица кои им испраќаат лични информации на клиентите – без знаење на клиентот. Испратените податоци се информации што можат лично да се идентификуваат. Дестинацијата вклучува четири аналитички и маркетинг групи.

Информациите добиени од компанијата вклучуваат имиња, мобилни оператори, податоци за сензорите и постојани идентификатори на уредот. Сите информации сликаат на мобилен уред на корисникот. Тие се претвораат во нешто како уникатни отпечатоци што секој може да го следи за да ги следи.

Клиентите не се известени за следење. Не беше дадено одобрение, па стана проблематично. Не се пријавува истекување или злоупотреба на податоци, но тука се јасно грешки во управувањето со податоците што можат да го загрозат личниот живот на клиентот. Уште полошо е што Ринг им дава податоци на trackers и евентуално рудари за податоци и хакери.

Ова откритие е иронично затоа што Ринг треба да ја одржува безбедноста и приватноста на клиентите. Системот за набудување на рингот не изгледа дека е сигурен затоа што личните и чувствителни податоци се споделуваат со другите. Сè уште не сме слушнале од Рингот, но прочитајте, овој проблем ќе се реши наскоро.