Број на продажба на паметни телефони: Епл го направи најслабиот направен пазар

Smartphone-Absatzzahlen: Apple macht der schwache Markt am meisten zu schaffen

Новите бројки за продажба на пазарот на паметни телефони, со минус 2,3 проценти, укажуваат дека пазарот е заситен со помала побарувачка за нови уреди. Samsung води со најпродаваните паметни телефони и најголем удел на пазарот на Apple најмногу загуби за повеќе од 18 проценти.

ИДЦ ќе прекине 333,2 милиони паметни телефони во второто тримесечје од 2019 година. Ова е намалување од 2,3% во однос на истиот период претходната година. Така, падот е малку поголем во однос на споредбата од второто тримесечје 2018 до 2017 година, кога минус е 1,8 проценти. Пред една година, според старите бројки, во вториот квартал на 2018 година беа прекинати 342 милиони паметни телефони (сега поправени на 341,2 милиони), додека во 2017 година ИДЦ соопшти дека се продадени 348,2 милиони паметни телефони.

Samsung го наследи Галакси А.

Samsung останува лидер со 71,5 милиони уреди и 22,7 проценти удел на пазарот. Додека побарувачката за носачот на авиони GalaxySeri S10 опадна, затоа што компанијата вчера ја потврди најавата за квартални бројки, смартфонот ја продаде серијата Galaxy според добри производители.

Huawei останува силен и покрај конфликтите во САД

Иако Huawei мораше да прифати мало намалување од 0,6 проценти од четвртина до четвртина, трговските конфликти со САД досега не влијаеја на тој број. Со 58,7 милиони паметни телефони, додадената вредност е 8,3 проценти во однос на минатата година. Во однос на пазарниот удел, Huawei исто така ја прошири својата позиција за 17,6 проценти. Со 36,4 милиони паметни телефони, бизнисот на Huawei во Кина во моментов е најважен.

„Епл“ продава 7,5 милиони помалку смартфони

Голем губитник е „Епл“ со пад од 18,2 проценти на само 33,8 милиони паметни телефони. Дека iPhone изгуби своја важност, се покажаа тековните четвртини на Apple вчера. Производот останува главен столб на екосистемот на Apple, но е многу важен, затоа што тој е во фокусот на многу од услугите на Apple. Бројот на корисници на iPhone сè уште се зголемува, како што забележа ИДЦ.

Xiaomi ја чувствува моќта на пазарот Huawei

Xiaomi стагнираше со пад од 0,2 проценти, главно заради кинескиот бизнис, каде компанијата доживува посилен притисок од Huawei, која неодамна беше повеќе фокусирана на домашниот пазар. Во Индија, од друга страна, бизнисот за Xiaomi треба да работи добро врз основа на добра мешавина на онлајн и офлајн тргување.

Oppo се фокусира на азиско-пацифичкиот регион

Три четвртини од испораките од 29,5 милиони ОППО, кои сочинуваат 8,9 проценти од пазарот, се наоѓаат на кинескиот и индискиот пазар. Азиско-пацифичкиот регион е исто така повеќе важен за Oppo, сега Huawei повторно го покажува своето присуство во Кина. Уште еднаш, пазарната моќ на вториот по големина снабдувач на паметни телефони, кој успеа да ја потисне серијата Reno Option со П серија и ги намали бројките за продажба. Со смартфоните А9 и К3, Рено според ИДЦ, сепак, успеа.