Вака OnePlus продолжува да го подобрува OxygenOS од година во година

Inilah cara OnePlus terus menyempurnakan OxygenOS dari tahun ke tahun 1

Во текот на викендот, OxygenOS достигна голема пресвртница: завршени 1.500 дена. Како дел од прославата, OnePlus се здружи со Светскиот фонд за животински свет да посади дрво за секој твит објавен со хаштагот OxygenOS. Со текот на годините, OxygenOS еволуираше во најдобрата кожа од трети страни на Android, обезбедувајќи идеална рамнотежа помеѓу едноставноста и прилагодувањето.

Голем дел од успехот на OnePlus како продуцент се врти околу OxygenOS. Секако, производителот со години се креваше во ранг заради можноста да ослабне големи играчи, но тоа не беше единствената работа што требаше да се направи. Нема никаков недостаток на мобилни телефони кои нудат супериорен хардвер по иста цена, како OnePlus – ми доаѓаат на ум уредите од Xiaomi, OPPO, Huawei / Honor, Vivo и Realme – но заедничката тема меѓу сите овие телефони е софтверот. Како општо правило, прометот при купување телефон од голем кинески производител е високо индивидуализирачки кориснички интерфејс.

OnePlus излегува дека е исклучок од ова правило. Од самиот почеток, OxygenOS донесе кориснички интерфејс близу до акциите на Android, со бесплатен дизајн на здив фокусиран на можностите за прилагодување. OxygenOS 1.0 беше лансиран повторно во април 2015 година, со изработени врз основа на Android 5.0.1 Lollipop. Четири години и неколку десетици беа изградени подоцна, OxygenOS 9.5 продолжува да ги исполнува истите принципи. Во тоа време, OnePlus растеше експоненцијално како производител на уреди и сега е водечки играч во премиум сегментот во Индија. Кинескиот производител е исто така водечки бренд за ББК во САД и има пристоен пазарен удел и во Велика Британија.

Со OnePlus 7T на хоризонтот, седнав со Симон Копеш, Глобален Раководител на Раст на производ на производи во OnePlus, за да зборуваме за еволуцијата на OxygenOS и што можеме да очекуваме од следната верзија на кожата. Пред да започнеме, малку освежи на OnePlus се фрла во сегментот на паметни телефони. OnePlus One беше инаугуриран на 23 април 2014 година, со компанијата објавува партнерство со производителот на сопствени ROM Cyanogen неколку месеци порано. Овој телефон беше лансиран со CyanogenMod 11S надвор од кутијата, со посебни карактеристики и брендирање Цаноген на задниот дел.

Не му требаше долго време на OnePlus да се ослободи од Cyanogen, затоа што кратко време откако беше промовиран OnePlus One во Индија, беше забрането по тужба од локалниот производител на мобилни телефони Micromax. Тоа предизвика низа настани што резултираа во „OnePlus“ да одлучи да развие своја кожа. Почнав со прашување на Копеш за одлуката на OnePlus да донесе OxygenOS:

OnePlus е опседнат со брзина; има неколку производители кои ја истакнуваат ефикасноста. Копеш рече дека фокусирањето на брзината е она што продолжува да го поттикнува развојот на OxygenOS. Во еден момент, OnePlus помисли да понуди повеќе интерфејс богат со карактеристики, но конечно реши да се држи до естетиката што беше во согласност со чистиот Android. Тоа беше уште еден клучен момент во патувањето на Оксигенос, рече Копеч:

Со текот на годините, OnePlus забележа промени во корисничката база. Кога започна, нејзините корисници се состоеја скоро целосно од обожавателите, но како што почна да добива на интензитет, таа зазеде поопшта публика. Аспектот на заедницата е она што го поттикнува почетниот развој на уредот OnePlus како корисник на енергија кој е директно вклучен во марката, па затоа го прашувам Kopeć како OnePlus успева да ја исполни својата заедница сега затоа што тој е клучен играч:

Тоа е смената кон главната публика која ги прави работите интересни, затоа што OnePlus сега треба да ги балансира потребите на заедницата на гласовно јадро со потребите на пошироката заедница:

Овој комплициран чин на жонглирање ги балансира потребите на заедницата, значи некои карактеристики никогаш не го достигнуваат финалниот производ. Копеш напомена дека OnePlus ќе создаде серија теми за фестивал во Индија, но на крајот мораше да го одбие планот откако доби повратни информации од затворени бета-корисници:

Локализацијата стана фокусна област за OnePlus оваа година, при што компанијата започна ексклузивни карактеристики за корисниците во Индија. Со дополнителни слоеви на карактеристики насочени кон одредени пазари, го прашав Kopeć за тоа како тоа ќе влијае на идните ажурирања на софтверот:

Продолжувајќи со проблемот со локализација, го прашав Копеч за дизајнирање карактеристики прилагодени на индивидуалниот пазар:

Можеме да добиеме провизија за набавки користејќи ја нашата врска. Учете повторно.