Вентил можеби треба да им дозволи на корисниците на пареа да ги препродаваат игри (во Франција)

Valve Mungkin Harus Membiarkan Pengguna Steam Menjual Kembali Game (Di Prancis)

Вентил можеби треба да им дозволи на корисниците на пареа да ги препродаваат игри (во Франција) 1

Валвев доби голем удар оваа недела откако францускиот суд донесе одлука за тоа Пареа корисниците имаат право да ја препродаваат својата игра. Одлуката потекнува од судската постапка против 2015 година против „Valve“ од UFC-Que Choisir, француска група за потрошувачи. Организацијата го тужеше „Valve“ од многу причини, но најголемото говедско гориво во компанијата е тоа што „Valve“ не им дозволува на корисниците да ги препродаваат своите игри.

Пазарот за препродажба на видео игри отсекогаш бил извор на расправија, но со физичка продажба, тоа е целосно легално. Компаниите како GameStop станаа популарни кај играчите уште од самиот почеток, не само заради програмата за размена на игри, туку и заради нивната подготвеност да купуваат и продаваат користени игри. Но, сега, благодарение на брзината и брзата Интернет технологија, повеќе играчи преземаат игри, што значи дека дигиталната продажба е потопла од порано. Но, секогаш постои забуна околу тоа кој поседува дигитални игри, особено кога се купуваат од страници како „Steam“.

Продолжете со движење за да продолжите со читање Кликнете на копчето подолу за да започнете со овој напис набрзина.

Францускиот суд донесе пресуда дека сопственоста на дигиталните игри е во рацете на корисниците. Францускиот сајт за игра „Нумерама“ (преку Котаку) известува дека Високиот суд во Париз досудил во прилог на УФЦ-Кви Коизер, прецизирајќи дека „Steam“ мора да им овозможи на своите корисници да ги препродаваат своите игри. Вентил мора да ги смени своите правила во рок од еден месец или да претрпи голема казна во Европската унија (ЕУ). UFC-Que Choisir го освои своето побарување и за други обвиненија. Претходно, кога корисниците ја напуштија Steam, тие не можеа да пристапат до преостанатите средства во својот Паричник на пареа. Судот пресуди дека Валвел морал да им врати средства на поранешните корисници кои го побарале тоа. Ако корисникот тврди дека ставка на страницата предизвикува загуба, дури и ако тоа е нешто во бета фаза, Valve мора да прифати одговорност. Компанијата исто така изгуби некои од своите права на содржина создадени од заедницата, вклучително и режими на корисници. Покрај тоа, Valve мора да ја разјасни својата политика за забрана на корисници кои се обвинети за лошо однесување.

Последните неколку години Валв ги помина под оган заради неговиот расположлив став при набудување на „Steam“. Корисниците на пареа минуваат години молејќи го „Valve“ да направат нешто во врска со неговиот систем на лекување, што често дозволува на сомнителните наслови да се појават на страницата. Сепак, Valve одговори со информирање на корисниците дека само ќе ги избрише игрите што се сметаа за нелегални. Наместо да избере да ја надгледува својата веб-страница, компанијата создаде алатка за корисниците да бидат одговорни за она што тие го гледаат додека пребаруваат. Компанијата спроведе нови чекори за анти-ревизија бомбардирање на Steam, но тоа не изгледаше ефикасно. Valve исто така е критикуван за начинот на кој ги третира програмерите: „Steam“ зафаќа околу 30 проценти од продажбата, за што многу луѓе во индустријата сметаат дека е премногу.

Валвев планира да ја обжали одлуката на францускиот суд, а можноста за пресудата ќе биде поништена. Сепак, оваа одлука постави интересен преседан што може да влијае на сите дигитални добра, вклучувајќи музика и книги. Ова влијаеше и на другите продавници кои продаваат дигитални игри, вклучувајќи го најголемиот конкурент на Steam, Epic Store. За разлика од физичките добра, дигиталните производи не се намалуваат со текот на времето, што значи дека корисниците можат да наплатат целосна цена кога се продаваат. Затоа, оваа одлука би можела да заврши како голема победа за потрошувачите, доколку жалбата на „Steam“ на судот не успее – иако не му дава надеж на таа.

Извор: Нумерама (преку Котаку)

Нова игра за Бетмен Темпуваше СБ на Судот за убиства во Лигата на Монтреал

Нова игра за Бетмен Официјално заведени од страна на инвеститорот на Arkham Origins