Вештачка интелигенција во слики и виртуелно пребарување на мобилни: сè што доаѓа во здравство 4.0

Kecerdasan buatan dalam gambar dan pencarian virtual dari ponsel: segala sesuatu yang datang dalam kesehatan 4.0

SMG Innova, швајцарската медицинска област за иновации, започна натпревар што ги отвори своите врати за надворешните иноватори. Ова е избраниот проект

SMG Innova, иновативната област на Swiss Medical е родена како посебен сектор на организацијата што комбинира подвижни методи за развој на производи што го збогатуваат искуството на пациентите, клиентите и давателите на услуги. Минатата година, во соработка со Endeavour, тој започна натпревар со кој се отворија вратите за надворешните иноватори.

Преку натпреварот, „Swiss Medical започна нова врска со деловната заедница“, рече за iProUP, Едуардо дел Пјеро, координатор за SMG на Инова, и сега вклучува технологија обезбедена од стартапи што произлегоа од иницијативата.

Победникот на натпреварот наскоро ќе придонесе за примена на Швајцарската медицинска вештачка интелигенција да соработува на дијагностичко снимање, како што е случајот со Ентелаи, и можноста за добивање на најблиската механичка работилница и поевтина во случај на несреќа, во случајот со Иупик

Преку Се согласи, кој не победи, но беше избран меѓу десетте кои можат да го сторат тоа, SMG ќе добие подобро решение за управување со долгови.

“СМГ Инова е родена во јуни 2016 година кога Швајцарската медицинска група одлучи да ја именува својата стратегија за иновации. Целта е да се фокусираат сите активности што ќе ги развива групата во иднина, вклучувајќи ги сите вработени, клиенти и деловни партнери: добавувачи, даватели на услуги, производители и сл. меѓу другите “, рече Мигел Бланко, извршен директор на компанијата.

„Оваа стратегија има за цел, преку воведување на технологија и иновации, да постигнеме агилни и ориентирани процеси, и да ги подобри работењето и искуството на нашите клиенти, внатрешни и надворешни, како и на нашите деловни партнери“, додаде Бланко.

„За да се забрза процесот на иновации, формиравме специјален мултидисциплинарен (одреден) тим, кој го сочинуваат корисници од различни области на компанијата, кои се привремено и исклучиво посветени на овие тимови“, рече извршниот директор.

Тоа се програмери, експерти за компјутерска безбедност и специјализирани надворешни консултанти, „сите физички се движеа во просторот специјално создаден за да се олесни агилната динамика во процесот на развој, во кој учествуваат и клиенти и деловни партнери“, рече тој.

Дел Пијано рече дека СМГ Инова започнала со четири екипи, а денес имало десет и биле вклучени 100 луѓе, главно од главниот акционер на групата, Клаудио Белокопит, кој го цени ефектот врз пациентите и клиентите.

Голем дел од развојот на SMG за иновации е насочен кон континуирано подобрување на швајцарските медицински страници и апликации, како во врска со припејд компаниите, така и нивните осигурителни компании и АРТ.

Денес решението на швајцарскиот медицински омничанел ви овозможува да цитирате и склучувате договори преку Интернет или преку мобилна апликација, електронски консултации и да го следите вашиот процес на несреќа во кое било време, меѓу различните други можности. Давателите на услуги имаат итни случаи, така што тие можат да се справат со итни повици од далечина.

Тие се, исто така, решенија обезбедени од видео-новинарството на SMG Innova за сообраќајни несреќи; ЕМИ, решението за регрутирање на персоналот целосно од далечина и софтвер на РД, кој ослободува непотребни задачи за своите човечки ресурси со имитирање на луѓето.

Алекса е исто така од Амазон.Ова е платформа каде просториите се паметни згради и им овозможува на пациентите да возат со звук од креветите во сите болнички центри во Швајцарија.

Сепак, не е сè технологија. Постојат и кучиња Кира, миленичиња за деца кои се хоспитализирани, на кои може да се пристапи со дозвола од услугата за инфектилогија, што е идеја на тимот за иновации.

„Ова е инвестиција која нема враќање, но тоа не е целта“, рече Дел Пијано.

Сега, отворањето за надворешни претприемачи ќе додаде нови придонеси.

Удари: Вештачката интелигенција се применува за дијагностицирање на слики

Ентелаи ја развиле неврологот Флени и истражувачот Маурисио Фарез, кој бил развиен со Диего Фернандез Слезак, доктор по компјутерски науки и професор во УБА.

Се состои од алатки кои користат вештачка интелигенција за да анализираат слики и да ги поддржуваат лекарите.

Ентелаи ја освои првата награда од SMG Group и натпреварот „Endeavour“ за 600.000 американски долари.

Сега Swiss Medical е во комерцијални преговори со оваа компанија за комбинирање на својот софтвер, кој за пет минути споредува нови слики со претходните и прави извештаи, со своите алатки за медицинска дијагностика.

Иупик: На кого треба да се свртам кога ќе ми падне автомобилот

Иупик го освои второто место, за 400.000 долари, на натпревар за иновации, кој понуди можност да стане партнер на Швајцарија Медицина, и практично беше вработен во групата, рече Дел Пијано.

Овој стартување нуди страница за една и пол година на пазарот каде што можете да испраќате фотографии и видеа од сообраќајки и со тоа да добиете буџет за најблискиот аранжман на работилницата.

Швајцарската медицинска компанија Сегурос, осигурителната компанија SMG ќе се пренасочи на страницата од мобилната апликација и ќе ги направи достапните услуги за сите осигуреници, не само за оние кои имаат покритие за автомобили.

Да биде услуга обезбедена преку трета страна, Иупик ќе обезбеди дополнителни бенефиции кои ќе се состојат од трансфер на бонус на механичка работилница од 100 долари за тркалезно патување во Кабифе, рече Патрисио Пелизари, партнер компанија.

„Родени сме со ориентација да ги поврземе сопствениците на автомобили со механички работилници, во бизнисот„ b2c “, кој овозможува пристап до дигитални понуди во рок од 48 работни часови, можеме да избереме работилници засновани на цена, оддалеченост или начин на плаќање, заради потребата за одржување или поправка на автомобилот“, рече Пелизари .

„Во моделот што го презентираме, услугата се управува преку одговорна веб-страница, така што може да се управува од мобилен уред затоа што се прилагодува на која било големина на екранот“, објасни Пелизари.

Со Swiss Medical, „по четири месеци долги преговори, договорот беше потпишан“, рече бизнисменот.

Во врска со тоа како се појави иницијативата, Пелизари коментира дека му се случило кога се вратил од Германија, каде живеел неколку години, и парови кои работат во односи од зависност од автопартизам, во локалната и глобалната насока на делови од браник.

„Во Германија имаат понапредни решенија за различни нешта и јас гледам можност да ги обединам работите што ги гледам таму со она што најмногу го знам, автомобилската индустрија“, рече 40-годишниот бизнисмен.

Следниот чекор на „Јупик“ е У-траг услугата, која неодамна ја заврши компанијата, која има за цел да го подобри искуството за полиса за автомобили, што му овозможува да го следи процесот на осигурување кај сите актери, осигурителни компании, брокери, инспекции, работилници, племиња резервни.

Се согласувам: управувањето со клиенти излегоа од тројца универзитетски пријатели

Се согласувам да понудиме решение за контакт центар со центар за управување со долгови. Избрана е меѓу десетте најдобри иновативни стартапи од вкупно 210 презентирани на швајцарскиот медицински натпревар.

Пабло Албани (30 години), партнер на Акордар, изјави дека компанијата започнала како неформална иницијатива која победила на натпревари во Германија, Јапонија и Велика Британија, со други колеги во магистерскиот степен Датамининг од Универсидад Австралија, Рафаел Креци (39 години) и Диего Таузиет (33 години).

Кога се вратија од своето искуство во Англија, тие решија да ја напуштат својата работа во зависностите што ги имаа до тогаш и да започнат да ги искористуваат своите знаења во моделот на податоци во сопствената компанија.

Иднината е формирање деловни единици кои им овозможуваат да станат финатеи кои нудат краткорочни заеми по многу ниски стапки.

„Има многу информации за јавноста и 5 години создадовме своја база, не требаше да ангажираме агенција за проценка на ризик за да бидеме успешни“, рече Пелизари.

Тие собрале 1 милион американски долари од институционални инвеститори, но целта е да се соберат 10 милиони американски долари за две години за нивната технологија, која сè уште нема име.

SMG Innova: следниот чекор кон иновации

Швајцарскиот медицински сектор за иновации ќе користи ротација за спроведување на иницијативи што беа веќе успешни пред две години, рече Дел Пијано.

Ова е внатрешен натпревар, така што 12.500 вработени во групата можат да ги презентираат своите иновативни предлози.

„Така, ние промовираме креативност и иновативност не само во заедницата на иноватори, туку и меѓу нашите човечки ресурси“, заклучи Дел Пијано.

*(заштитен е-пошта)