Видливост на веб-страница: важноста на појавување на Google

Како да индексирате страница на Google

Процесите кои водат веб-страница до се појавуваат на Google главно има две, индексирање на порталот и органско позиционирање во рамките на SERP.

Очигледно мора да има правилен дизајн на платформата зад неа, така што преку проучување на пазарот и анализа на целните корисници е можно да се разбере како да се движи. Во основа е Ревизија на оптимизација, фундаментална стратешка активност извршена од стручни консултанти.

Земајќи го здраво за готово ефикасно планирање на проектот, за да добиете посети на вашата страница, неопходно е да се извршат некои добра практика, за да бидете сигурни дека порталот е вметнат во машините за пребарување.

Ајде да видиме неколку корисни совети за тоа како да го подобриме присуството на Интернет, со упатство за видливост на Google за што се заблагодарувамеЕксперт за оптимизација Роберто Сера, важна референтна точка во секторот што нуди многу интересни идеи на својата веб-страница.

Како да индексирате страница на Google

Првата работа што треба да ја направите кога е подготвен веб порталот е индексирање на веб-страницата на Google, известувајќи за Биг Г присуството на новата платформа. Се разбира, постојат софтвер што се грижат да ползи на Интернет, кои работат неуморно за да анализираат милиони страници на ден и да му помогнат на пребарувачот да создаде SERP.

Сепак, препорачливо е да се оптимизира овој процес, одржувајќи ја контролата врз содржината што треба да се индексира и да се чуваат надвор бидејќи не се корисни за целите на онлајн проектот. Како прво, важно е да се регистрира профил во Конзола за пребарување на Google, платформа од која треба да се извршат низа технички операции.

Еве, на пример, можете да следите какви било проблеми или да проверите дали сè е во ред. Индексирање поминува низдоставување на Мапа на сајтот, датотека со формат XML што ја означува структурата на веб-страницата.

За да го направите ова, постојат автоматски додатоци, инаку само генерирајте ја датотеката и испратете ја на Google преку Конзолата за пребарување за да се забрза процесот. После тоа е можно проверете дали операцијата била успешна, секогаш преку алатката Google или со команди што треба да се внесат во моторот за пребарување.

Кои страници за веб-страница да индексираат?

Во CMS како WordPress можете да изберете која содржина ќе ја направи достапна Роботот на Google, исто така, избирај кои страници да ги класифицираат како noindex. Ова е метод што му укажува на пребарувачот конкретно барање, за да не го земе предвид тој HTML ресурс заради индексирање.

Алтернативно, можете да го блокирате пристапот до одредена содржина преку функционалноста не дозволува, за да се избегне индексирање на тој ресурс.

Зошто да не индексирате некои страници на веб-страницата?

Причините можат да бидат различни, на пример за заштедете време за роботите на Google, за одржување на поедноставен и оптимизиран мапа на сајтот, или не вметнување во SERP страници што не се користат за позиционирање, како што се формуларот за контакт, дупликат содржина или непрофитабилни страници.

Како да се оптимизира индексирање на веб-страница?

Покрај потврдувањето на правилното индексирање на страницата, неопходно е структурата на порталот да биде соодветна, со оглед на тоа што Мапа на сајтот ја рефлектирајарболот на платформата. Ако почетниот дизајн е погрешен, вметнувањето исто така ќе биде комплицирано и збунувачко, затоа мора да се внимава.

Многу моќна алатка сум јас внатрешни врски, бидејќи хиперврските што ги поврзуваат различните страници на веб-страницата ви овозможуваат да ја разберете нивната инфраструктура. Обично, референтната точка треба да биде почетната страница, во длабочина со различните делови на порталот.

Употребата на внатрешни врски е навистина стратешка, затоа не треба да се потценува како што е неопходно подобрување на видливоста на страницата на Google. Неефикасен систем ризикува да ги збуни пребарувачот и корисниците, да го комплицира позиционирањето и навигацијата.

Линковите мора да бидат корисни, мора да ги користите оптимизирани клучни зборови и врските треба да бидат избрани врз основа на почетниот дизајн на веб-страницата и целите на проектот. Ако се користат правилно, тие можат да го подобрат индексирањето, да го зголемат времето поминато од корисниците во порталот и да туркаат некои страници со овластеното стекнато со текот на времето.

Како да се оптимизира видливоста на Google

Покрај индексирање на страницата и управување со внатрешни врски, постојат и други добри практики за кои може да се користат се појавуваат на Google поефикасно. Едно од нив е Локално оптимизацијаили збир на активности насочени кон подобрување на присуството на Интернет во локалните пребарувања.

Денес овие пребарувања се повеќе и повеќе важни, всушност, Гугл им посвети цел резултат на овие резултати, позициониран во горниот десен агол на SERP. Поради оваа причина, важно е да го проверите вметнувањето во локализирани пребарувања, доколку се корисни за вашиот дигитален бизнис.

Во исто време, неопходно е да се искористи i социјалните мрежи, оптимизирање на профили на Instagram, LinkedIn, Facebook и други платформи. Социјалното управување е навистина суштинско за видливоста, бидејќи ви овозможува да се појавите SERP и ниши тешко достижни со органски сообраќај и рекламирање.

Исто така е потребно оптимизирајте слики и видеа на веб-страницата, бидејќи денес тие се предложени во специфични делови на пребарувачот, што им овозможува на корисниците да пребаруваат директно преку слики или видеа со посветени SERP.

Да се ​​стекне видливост на Google не е толку едноставно како што изгледа, поради оваа причина се препорачува секогаш да се обраќате кон професионалци, за да избегнете мали грешки да го загрозат успехот на проектот и да не дозволуваат правилно позиционирање, за да се појави на горниот дел од пребарувачот SERP.