Википедија Италија го засени протестот против реформата на авторските права

Википедија Италија е исцрпена

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Википедија Италија е замаглена во знак на протест: што се случува? Википедија не работи, блокирана е и опсегната во Италија. Авторско право, замаглена Википедија во Италија

Затемнетата Википедија не работи во Италија 25 март 2019 година

Страницата на италијанската Википедија е изцрнета во пресрет на гласањето на Европскиот парламент за реформа на авторското право.

Еве го текстот што се појавува на страницата Википедија во овие часови:

„Ова е нашата последна шанса, помогнете ни да зачуваме авторско право во Европа“, стои на страницата.

Според Фондацијата Викимедија, која ја води страницата за енциклопедија преку Интернет, бесплатна содржина, „Директивата ќе им даде на издавачите моќ да го ограничат ширењето на вестите и насловите на сите други страници (член 11). Исто така, ќе ги принуди скоро сите страници однапред да го анализираат секој придонес на нивните корисници автоматски да ги блокираат доколку не се овластени од индустријата за авторски права (член 13) “.

„Двете овие написи веројатно ќе влијаат на слободата на изразување, учеството и креативноста преку Интернет. Иако Википедија не може директно да влијае на овие стандарди, нашиот проект е дел од Интернет-екосистемот. Членовите 11 и 13 ќе ја ослабат мрежата и ќе ја ослабнат Википедија “.

Оттука апелот до „Контактирајте ги вашите претставници во Европскиот парламент и кажете им дека не можете да поддржите директива што содржи член 11 или член 13.“

Колку ќе трае протестот?

Од 8,00 часот денес, за 24 часа, записите на италијанската Википедија нема да бидат достапни, но ќе се однесуваат на транспарент со информации за реформата на авторските права, со оглед на гласањето во пленарна седмица на Европскиот парламент.

Заедницата повторно застана во прилог на силна протестна акција, чија цел е да им овозможи на што поголем број граѓани да знаат новата Директива може негативно да влијае на слободата на изразување и учеството преку Интернет.

Четири други јазични верзии на Википедија – на германски, словачки, чешки и дански – веќе се опседнати од истите причини во четврток 21 март.

Ситуацијата за реформата

Реформата за авторските права беше одобрена од Европскиот парламент минатиот септември, но преговорите со Советот на ЕУ беа стопирани поради спротивставувањето на неколку земји, вклучително и Италија.

Сепак, на крајот, Франција и Германија најдоа договор да го пренесат текстот на Советот на Европската унија, со што се надминуваше опозицијата.

Конечното одобрување, сепак, сè уште не е сигурно, со оглед на тоа што европските парламентарци кои се спротивставуваат на реформата, ќе се обидат да ја отфрлат на последното гласање закажано во Европскиот парламент.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!