Виндоус 10 може веднаш да ве остави да ги оставите Notepad и Paint

Windows 10 mungkin segera membiarkan Anda meninggalkan Notepad dan Paint

Корисниците на Windows 10 наскоро ќе можат целосно да ги отстранат иконите програми како што се Notepad, Paint и WordPad од нивниот систем.

Notepad и Paint се инсталирани автоматски Windows бидејќи верзијата 1.0 на оперативниот систем беше објавена уште во 1985 година, додека WordPad беше инсталиран автоматски со почеток во 1995 година, како дел од оперативниот систем Windows 95.

Иако овие програми овозможуваат лесни начини за корисниците да забележуваат, уредуваат документи и да прават графики, никој од нив не може да го отстрани од Windows.

Но, во Windows 10 Insider Build 19551, Мајкрософт ја направи оваа програма изборна опција што може да се деинсталира ако корисникот сака да помине низ контролниот панел „Опции на функциите“.

Наследна програма

Според извештаите од WindowsLatest, Microsoft Paint и WordPad се предвидени да бидат изборни опции во идната градба на Windows 2004 (20HI) што е предвидено да биде објавена напролет.

Во градењето на иднината на Windows 10, од ​​корисниците ќе биде побарано да го рестартираат Виндоус откако ќе ги отстранат Notepad, Paint и WordPad. Откако ќе заврши рестартирањето, програмата ќе биде целосно отстранета од Виндоус и дури и ако корисниците ги бараат, од нив нема да биде побарано повторно да ја инсталираат програмата.

Засега, овие програми ќе продолжат да се инсталираат стандардно што не треба да претставува премногу проблем затоа што Microsoft Paint, Notepad и WordPad трошат помалку од 20 MB.

Овозможувајќи им на корисниците да ја отстранат оваа програма за наследство, Мајкрософт им го олеснува инсталирањето на повеќе алтернативи богати со карактеристики, како што се Notepad ++ или Paint.NET.

Преку Компјутер за сончање