Виртуелни асистенти: споредба помеѓу Amazon Echo и Google Home

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Во 1968 година слета во кината „2001: Вселенска Одисеја“ под режија на Стенли
Кубрик, во филмот, поставен во идната 2001 година, технологијата направи големи чекори и интелигенција
вештачкото не е само многу напредно, туку е способно и да доживее емоции. Ние се повикуваме на тоа
на табла компјутер на вселенскиот брод Discovery, Хал 9000, кој не е само способен да управува
автономно вселенскиот брод, но може да зборува и со екипажот и да ги разбере нивните
јазик (како и да може да ја прочита дури и усната). Хал 9000 одговара на астронаутите и ги извршува нивни
Нарачки, не се чини како исчекување на она што го прават говорни асистенти денес?

Виртуелни асистенти се засноваат на препознавање на говорот и поопшто за она што се нарекува
обработка на „природен јазик“, односно превод на напишани или изговорени зборови на јазик
машина или јазик што може да го разбере компјутер. Овој процес е отежнат од
сложеност на човековиот јазик, заради неговите аспекти и нејаснотии околу значењето. Во најголем дел
тешки лаги точно во семантичката анализа на јазикот, компјутерската лингвистика е огранок
кој го проучува јазикот на начин што го прави разбирлив за компјутер.

Кога зборуваме за природен јазик, се повикуваме на јазик што се разви на некој начин
спонтано, ова е спротивно на вештачкиот, односно да се каже специјално создаден јазик, доволен
помислете на клингонот во Стар Трек или на единаесеттиот јазик создаден од Толкин.

Елаборацијата на „природниот јазик“ е затоа процес на трансформација на природниот јазик
преку компјутер. Компјутерите не можат да го разберат нашиот јазик, но можат
да бидат наложени да го сторат тоа, тешкотијата во разбирањето на компјутерите е дадена од варијациите во значењето на
истиот збор во реченици со различен контекст. Оваа обработка се заснова, според тоа, не само
за стекнување на значењето на единечните зборови, но и за односот помеѓу едините зборови во рамките
на реченица.

За подобрување на способностите на вештачката интелигенција, не само за разбирање
на јазикот, но и за толкувањето на сликите, што се нарекува се користи
Длабоко учење, односно еден вид на автоматско учење машина што е дефинирано, всушност,
длабоко или длабоко, затоа што преку алгоритми овозможува еден вид учење во фази
или хиерархиски информации.

Како и да е, и покрај големиот напредок, да се стават луѓето и луѓето во директна комуникација
компјутерот сè уште има многу работа.

На прв виртуелен асистент беше Сири, ова е апликација достапна само за iOS, лансирана за
прв пат на iPhone 4S. Всушност, Сири не е изум на Apple, туку основач на технологијата
на кој се базира Сири, всушност е Норвежанецот Даг Китлаус, кој заедно со „Том Грубер, Адам Чејер и
Норман Винарски “го лансираше Сири АД, спин-оф на„ СРИ Интернешнл “во кој
прв виртуелен асистент. Победничката идеја скокна пред очите на Apple, која ја стекна за бројка од околу
200 милиони долари. Китлаус заминал да работи во Епл некое време, а потоа се откажал една година подоцна
и пол да се посвети на други проекти. Затоа Сири за прв пат беше ослободен во октомври 2011 година,
иако и требаше следната година тој да биде достапен на италијански јазик.
Името Сири потекнува од норвешкото женско име Сигрид што значи „убава жена која ве води
до победа “и беше избран од еден од основачите, Китлаус, затоа што беше едноставно да се каже.
Првиот влез во американската верзија на Сири припаѓа на актерката и гласовната актерка Сузан Бенет, која во
всушност тој го сними својот глас за ScanSoft во 2005 година без да знае дека ќе се користи за Сири.

Со текот на времето виртуелните асистенти се интегрирани во таканаречените паметни звучници, како што се Amazon Echo или звучници способни да играат музика, да остваруваат телефонски повици и да комуницирате со други уреди за да ја контролираат целата куќа на паметен начин. Паметните звучници се поврзуваат на Интернет преку Wi-Fi конекција и преку говорни команди ви овозможуваат да репродуцирате музика или видео, поставете го алармот за следниот ден, креирајте списоци, пребарувајте преку Интернет, давајте информации за сообраќајот или времето, поставете тајмери, додајте состаноци во календарот, комуницирајте со други уреди за да ги вклучите светлата, да ја стартувате машината за перење и многу повеќе. Еве ние наведовме сè што можете да побарате Alexa на италијански јазик.

Кога зборуваме за говорни асистенти, ние се однесуваме на оние кои работат преку паметен телефон и на оние
имплементирани во паметни звучници, т.е. уреди опремени со микрофон и звучник, дизајнирани
конкретно да се однесува како виртуелни асистенти. И во двата случаи нивното функционирање е слично, овие
уредите можат да се активираат од далечина со говорна команда, односно фраза како „Ok
Гугл “или клучен збор како„ Алекса “. Се разбира дека ќе може да се активира откако ќе се има
Слушана команда за активирање, овие уреди мора постојано да слушаат. На
затоа виртуелни асистенти останете во мирување, чекајќи ја командата за активирање, д снимајте го звукот во
мали снимки од неколку секундикои не се зачувани. Покрај тоа, откако ќе се активира,
devicesе се прикаже индикатор за статус, како што е LED, што сигнализира активирање.

Сепак, фактот дека овие уреди може да можат постојано да снимаат аудио и тоа
понекогаш може дури и ненамерно да се активира, ја зголемува загриженоста
заштита на приватноста на паметните звучници. Покрај тоа, дополнителни загрижености произлегуваат од можноста за
инсталирај екстензии, трети лица, што може да се покаже како злонамерно и да може да украде лични податоци
како лозинки Компаниите се особено внимателни да ги почитуваат законите за приватност и приватност
обработка на лични податоци, поради оваа причина ние се обидуваме да ги минимизираме активациите
ненамерно од овие уреди. Во секој случај, постои трик за заштита на приватноста кај некои
паметен звучник и со ова предвидливост, можете да бидете малку понеискрени во користењето на виртуелни асистенти како
Alexa и Google Home. Пред некое време, всушност, се покажа дека Амазон не ги откажа снимките на Alexa, дури и по барање на корисникот.

Што се случува, сепак, кога доброволно го активираме уредот? Земете го на пример Google,
по активирањето на гласовниот асистент, нашите команди се снимаат за да се подобри работата
уред и да му помогне на асистентот да го препознае нивниот глас. Сепак, можете да го оневозможите ова
поставување така што снимките не се зачувуваат. Во секој случај, и во однос
Гугл, со „Гугл хоум“, дека што се однесува до Амазон со Алекса, се испраќаат регистрации
на нивните сервери и може да се избришат преку вашата сметка. Тука ќе го најдете упатството за бришење на сите снимки од Alexa.

Гласовен асистент Алекса

Алекса е глас асистент создаден од Амазон и вметнат во уредите во серијата „Амазон Ехо“, роден е во
2014 година и може да се активира преку употреба на клучниот збор “Alexa”, се уште постои можност за
променете го овој клучен збор со уште еден од овие „Ехо, компјутер и Амазон“.
Некои функции на уредите Ехо се поставување тајмери ​​и аларми, започнување музика, повикување
или испратете пораки, побарајте информации за времето или телевизиското програмирање, креирајте
состаноци на агендата, списоци за купување, потсетници, но исто така и во интеракција со други уреди за
функции за домашна автоматизација како што се вклучување и исклучување на светлата.
Кога зборуваме за уредите од серијата Echo се однесуваат на повеќе верзии, имаме еден „Echo Dot“
мини верзија на Amazon Echo, „Echo Plus“ дизајнирана специјално за домашна автоматизација, „Echo Show“ не
тој е повеќе од само звучник, туку паметен дисплеј, „Ехо Студио“ со Hi-Fi аудио или висок
верност, „Ехо Флекс“ кој директно се поврзува со струјата благодарение на штекерот и на кој, сепак, му треба
бидете поврзани со надворешен звучник за репродукција на музика.

Технички карактеристики Amazon Echo

Ние детално ќе ги набудуваме карактеристиките на Amazon Echo, кој сега е во својата трета генерација. На
уредот е опремен со „вуфер од 76,2 мм“ и „височина од 20 мм“ за ширење на звукот во
секаде, и опремена е со Wi-Fi и Bluetooth конекција, како и со AUX „влез / излез“. Главната разлика помеѓу Ехо и „Ехо Плус“ се состои во центарот „Зигби“, присутен само во Плус, кој ви овозможува да интерфејсрате со додатоци и уреди со седиште во Зибе, како што се светилки, прекинувачи и приклучници.

  • Димензии: 148 x 99 x 99 mm
  • Тежина: 780 грама
  • Двоен опсег Wi-Fi
  • Контроли: физички клучеви

Технички карактеристики на Google Home

Google создаде два уреди што ги интегрираат виртуелниот асистент на Google Assistant, Google Home и
Google Home Mini, кои се разликуваат по големина, како и во квалитетот на аудио. Дома на Google
има „долги звучници за екскурзија со возачи од 5 см и два пасивни радијатори од 5 см“, додека
Google Home Mini има звучник кој гарантира „аудио 360 ° со возач од 4 см“. Гугл
Дома има многу опции, вклучително и ви дозволува да играте аудио, филмови и ТВ-емисии на телевизори
опремени со Chromecast, слушајте објави или аудио книги, пуштете видеа на YouTube, добијте информации
на вести, сообраќај и временски услови, интерфејс со уреди за домашна автоматизација како што се сијалици и термостати.

  • Димензии: дијаметар 96,4 мм – висина 142,8 мм
  • Тежина: 477 грама
  • Двоен опсег Wi-Fi
  • Контроли: капацитивен допир

Споредба помеѓу Amazon Echo и Google Home

Првата разлика помеѓу овие два вида паметни звучници е виртуелниот асистент на кој се базираат:
Amazon Echo користи Alexa, додека Google Home е базиран на Google Assistant.
Што се однесува до домашната автоматика, двата уреди ќе бидат компатибилни со различни уреди, Amazon
Ехо, всушност, е компатибилен со оние уреди што користат протокол Zigbee, додека Google Home
со „Philips Hue, Nest, Wemo“ и многу други.
Во врска со пребарувањата преку Интернет, Алекса пребарува во Бинг, додека Google Assistant го користи Google
како машина за пребарување. Опсегот на производи што ги нуди Амазон е поширок и одговара на сите видови на
треба, исто така, овозможувајќи ви да ја имате врвната понуда за аудио со висока верност. Изборот помеѓу
два уреди се доста субјективни и зависат од потребите, Amazon Echo на пример нуди a
„AUX влез / излез“, што е отсутен на „Google Home“ и ви овозможува да репродуцирате аудио книги и објавувања од
Звучен. Од друга страна, Google Home совршено се интегрира во својата околина и ви овозможува да контролирате
Телевизија преку Chromecast.
Google Home ви дозволува да му дадете повеќе команди на говорниот асистент со една реченица, додека
Alexa сè уште не ви дозволува да го направите тоа. Сепак, Alexa ви овозможува да поставите рутини или активности
автоматски преку едноставна говорна команда како што е „Добро утро“ за да започнете „рутина“
на будење “што на пример дава информации за најновите вести, временски услови, вклучете се
светла и така натаму.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!