Вовед во дизајн на материјали: Принципи и пристапи

Pengantar desain bahan: Prinsip dan pendekatan

Дизајн на материјал е збир на принципи на дизајнирање развиени од Google. Ова е исто така јазик ориентиран кон дизајн кој го поддржува искуството на допир на екранот преку природни движења.

Дизајнерот се користи за оптимизирање на корисничкото искуство со реална молња, одлики за анимација, доследна платформа GUI и 3Д ефекти. Дизајнот на материјалот користи задебелени бои, повеќе слоеви и места сенки за уредување на содржина.

Дизајн на материјал е истата еволуција помеѓу рамните и шеоморфните дизајни. Дизајн на рамни материјали доаѓа во многу избори во боја, минималистички, предност за големи графики, итн. Покрај тоа, од скеоморфниот дизајн, потребни се дигитални пристапи на објекти од реалниот свет.

Материјалниот дизајн е воведен како визуелен јазик кој ги синтетизира класичните принципи на одличен дизајн со можности и технолошки и научни иновации. Овој дизајн беше инспириран од проучувањето на хартија и мастило.

Принципите

Постојат многу принципи достапни на Google. Тие се поделени на следниве главни концепти:

 1. Материјалот е метафора
 2. Храбра, графичка, намерна е во фокусот
 3. Движењето дава значење
 4. Флексибилна основа
 5. Крос-платформа

Материјалот е метафора:

Целиот дизајн се заснова на физичкиот свет со материјални метафори. Ова значи дека дизајнот на материјалот се заснова на реалноста.

Овој дизајн носи елементи на физичката реалност во дигиталната реалност. Оваа технологија останува технолошки напредна и е отворена за имагинација. Ова е инспирирано од реалниот свет, вклучувајќи ја и текстурата и чувството на осветлување.

Рабовите и површините на материјалите обезбедуваат визуелни знаци засновани врз реалноста со додадена флексибилност на дигиталниот материјал. Употребата на познати тактилни атрибути им помага на корисниците брзо да ги разберат цените.

Храбри, графички, намерни се во фокусот:

Дизајнот на материјали ги користи сите основи на дизајнот на печатење, имено решетка, скала и употреба на слики, простор, типографија итн. Како и да е, дизајнот не ги зема овие елементи, но носи лична вредност и естетски квалитет. .

Тој користи елементи за да создаде фокус, хиерархија, значење, итн. Има намерен бел простор и намерни избори за создавање графика, како и смел интерфејс.

Ова се користи за создавање на голема типографија и слики од крај до крај, што им овозможува на корисниците ново искуство. Важноста им се дава на активностите на корисниците, како што е основната функционалност, која веднаш обезбедува патна точка за клиентите.

Движењето дава значење:

Дизајн на материјали дава внимание и почит кон движењето и го зајакнува корисникот. Се смета за главен корисник.

Сите движења и дејства се случуваат во едно опкружување без да се прекине протокот. Движењето е значајно, служи да се фокусира на вниманието и да се одржи континуитетот. Ова работи преку мазни повратни информации, како и разумни транзиции. Елементите ја менуваат и препознаваат околината со производство на нови трансформации.

Флексибилна фондација:

Одредени системи за дизајн на материјали се дизајнирани на таков начин што ќе овозможат изразување на брендот. Интегриран со специјална база за кодови и овозможува непречена примена на компонентите, елементите за дизајн и приклучоците.

Крос-платформа:

Дизајнот на материјал го користи истиот Кориснички интерфејс преку платформите користејќи споделени компоненти на iOS, Android, веб и Flutter.

МатеријалПро

Најмоќниот и елегантен образец за администраторска табла за администраторски дизајн е МатеријалПро. Има многу карактеристики опишани подолу.

Функција:

 • Темна и светла странична лента – Со ова, можете да го добиете изгледот и да чувствувате дека сакате за вашата табла.
 • Bootstrap 4x – Оваа тема е креирана со Bootstrap 4 заедно со целосно одговорен распоред.
 • Многу додатоци – Ова има најразлични додатоци на располагање со административниот пакет на MaterialPro.
 • Повеќе поставувања со датотеки – Тука, можете да испратите повеќе датотеки без многу селектори.
 • Галерија опции – Ова ги вклучува сите опции за прикажување различни варијации за галеријата.
 • Специфична поддршка – Бидејќи највисокото ниво на поддршка е клучот за успехот, нашата група обезбедува посебна поддршка.
 • Комплетна документација – За да се олесни ова, ние обично подготвуваме детална документација.

Хестија Про

Ова беше претставено како одлична премиум тема со WordPress. Со оваа помош, можете да ја прилагодите вашата страница на кој било начин како што сакате. Оваа тема е исто така лесна и одговорна за корисниците. Лесно ја организира и организира содржината на вашиот подменус.

Ако имате тешкотии за време на инсталацијата, тогаш ќе ви биде даден видео туториал за да ви помогнеме. Со помош на разни бесплатни креатори, можете брзо да креирате неверојатна содржина.

Функција:

 • Пријателски за оптимизација
 • Големо мени
 • Преводот е подготвен
 • Директен корисник
 • Оптимизирана брзина
 • Вклучува демо содржина
 • Упатство за видео
 • Прилагодена позадина

Манифест

Ова е премија тема на WordPress која има голема колекција додатоци и анимации за дизајн на материјали. Ова може да се користи на сите типови табла за веб-апликации како што се администраторска табла, CMS, SAAS, веб-страница и администраторски панел.

Оваа тема е единствена. Ги поддржува сите прелистувачи и неверојатно изгледа исто на сите уреди. Има чист и минимален дизајн што ја прави вашата веб-страница пријателска.

Функција:

 • Одговорен распоред
 • Вонредна страница со е-пошта
 • Ретината е подготвена
 • Календар на настани
 • Важечки HTML и CSS3
 • Целосно прилагодлив
 • Експанзирана странична лента
 • Поддршка за крст прелистувач

Доко Про

Ова се смета за една од најдобрите теми за дизајн материјали на WordPress и е дизајнирана со нов концепт наречен дизајн на материјали. Има едноставен и модерен дизајн со извонреден распоред.

Doko Pro се заснова на директни прилагодувачи каде што можете да ги прегледувате сите промени што ги правите. Постојат многу софистицирани додатоци што можат да помогнат во дизајнирањето на страницата. Оваа тема поддржува додаток WooCommerce, кој ви овозможува да креирате онлајн продавница за пократко време.

Функција:

 • Пред-наполнети опции
 • Компатибилен со WooCommerce
 • Детална документација
 • Неограничени теми во боја
 • Напредни поставки за типографија
 • Внесете демо кликнување со еден клик
 • Прилагодените корисници се целосно изградени
 • Специјални кодови за кратенки

Западниот ветер

Ова е прекрасна премиум тема со WordPress со неверојатен дизајн базиран на најновите трендови, дизајн на материјали. Оваа тема е лесна за употреба и исто така се инсталира. Ова обезбедува одлична поддршка за клиентите.

На страницата има неограничени опции за боја. Со оваа тема, ви се дадени многу напредни опции за прилагодување кои можат да помогнат во креирањето на страницата што ја сакате. Тој е компатибилен со теми за деца со неколку други карактеристики, како што се интегрирани икони за вкрстени прелистувачи, форма на контакт 7, итн.

Функција:

 • Целосно прилагодлив
 • Демо содржина
 • Неограничени опции во боја
 • Напредни опции за портфолио
 • Компатибилна тема на децата
 • Опции за типографија
 • Вонреден лизгач
 • Напредни опции за блог

Иако пазарот на табла со дизајн на материјали не е толку популарен како другите шаблони, постојат докажани производи изработени со Materialpro кои се широко користени и многу основани деловни веб-страници имаат интерес за тоа.

што мислиш? Известете ни во коментарите подолу или на Твитерили Фејсбук. Можете исто така да коментирате за нас Страница со MeWe со пристапување кон социјалната мрежа MeWe.

Овој пост за гости го напиша Нирав oshоши, водечки развивач и ко-основач на @WrapPixel

Nirav е ветеран развивач и предлог-дизајн со скоро една деценија искуство во CSS рамки како што е Аголна, React Bootstrap Шаблон. Како директен развивач и дизајнер, тој знае дека вистинската документација може да направи или да сруши проект. Тој го ко-основаше WrapPixel, пазарот за дизајн и шаблон во 2016 година за да им помогне на програмерите и дизајнерите да создадат убави кориснички искуства со леснотија.