Водафон и ТИМ заедно за 5G: сега е официјално

Водафон и ТИМ се приклучуваат на антените за 5G

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Водафон и ТИМ заедно за 5G. Договорот е официјален: мрежата ќе се дели. Што ќе се смени. Сè што треба да знаете за единствената 5G мрежа на Водафон и ТИМ

Водафон и ТИМ се приклучуваат на антените за 5G

Сега е официјално: Водафон и ТИМ ги здружуваат силите за создавање на најголемата 5G мрежа во Италија. Историска објава која за прв пат ги гледа двата ривали кои секогаш држеа рака за да ја направат иднината на корисниците во Италија подобра во телекомуникациите.

По гласините во изминатите неколку недели, раѓањето на едно момче беше официјално денес договор помеѓу ТИМ, ИНВИТ и Водафон да се приклучат на антените и целата мрежна инфраструктура низ цела Италија, забрзувајќи го развојот на 5G.

Договорот предвидува споделување на објектите пасивни (столбови) и активни структури (вистински антени) низ цела Италија.

Договор за споделување мрежа Тим-Водафон за 5G

Да бидеме прецизни тие ќе бидат ИНВИТЕ (компанија контролирана од ТИМ за антени) и новата Кули на Водафон да работиме заедно.

Поделбата ќе ја вршат региони: Со 10 региони ќе управува Водафон и 10 од ТИМ, со цел да се концентрираат напорите и со тоа да се создаде втората најголема компанија во Европа за управување со антените.

На пример, ТИМ ќе ги провери антените во Пиемонт, Водафон оние во Ломбардија.

Дури и управување со влакна долу на антената ќе бидат поделени помеѓу двата оператори. За секој регион ќе дојде ослободете некои антени кои стануваат бескорисни за крајната цел на операцијата.

Договорот, исто така, вклучува корпоративна трансакција за консолидација на пасивната мрежна инфраструктура на Водафон во ИНВИТ „што на тој начин ќе стане најголемото италијанско Таурко со портфолио од над 22.000 кули дистрибуирано низ целата земја, а второ во Европа“.

Бројките

Водафон, каква проценка синергии за над 800 милиони евра, ќе добијат исплата на 2,14 милијарди евра и очекува да добие дополнителен приход со текот на времето над 1 милијарда евра.

ТИМ, финансискиот ефект на очекуваните синергии ќе биде во ред 800 милиони евра покрај проценетите синергии за новиот ИНВИТ во однос на подобрување на Ебитда за 200 милиони евра годишно до 2026 година благодарение на „синергиите, договорените активности и новите можности, додека ефектот на одмастување на долговите се очекува да се намали за над 1,4 милијарди евра со текот на времето“.

Двајцата оператори заеднички ќе го контролираат новиот ИНВИТ со 37,5% еднаков удел, со можност за намалување на 25%.

Предностите

Овој сојуз на антените е очигледно во корист на обете компании затоа тие ќе треба да управуваат само со 50% од својата мрежа и ќе можат да го реинвестираат она што го зачувале при креирање на 5G услуги.

На крајот, затоа, корисниците исто така треба да имаат корист од ова соработка помеѓу Водафон и ТИМ за 5G. Но, придобивките нема да бидат непосредни, тие ќе започнат да се забележуваат за неколку месеци.

Што ќе се смени за корисниците?

На краток рок ништо.

Корисници на ТИМ и Водафон тие нема да забележат разлики, затоа не се роаминг, туку едноставно управување со инфраструктурата.

Во иднина, сепак, корисниците треба да искусат:

  • поголема брзина на навигација (ќе се одржат најдобрите антени како позиционирање и моќност)
  • подобро 4G покриеност (4G антени исто така ќе бидат споделени)
  • проширување на покриеноста благодарение на достапноста на ослободените страници
  • технолошки и економски раст со намалување на дигиталниот јаз
  • забрзување на процесот на иновации со рана достапност на 5G
🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!