Водич за да им помогне на почетниците на ентузијастите за компјутерска безбедност да се најдат на свој начин

Panduan untuk Membantu Pemula Penggemar Keamanan Cyber ​​Temukan Jalan Mereka

Јасно е дека компјутерската безбедност е најважна, не само за деловните субјекти, туку и за обичните луѓе. Разгледувањето на кариера во оваа индустрија е паметно затоа што има многу големи побарувачка за овие професионалци.

Проблемот е во светот на сајбер безбедноста е доста голем. Следното ќе ви помогне да ве водат во вистинската насока.

Упатства за наоѓање на вистински начин

Пред да започнете обука за компјутерска безбедност во добро училиште, важно е да се знае патот што сакате да го преземете во оваа широка индустрија.

Да знаете каква улога сакате да ја пополните може да ви помогне бидете подготвени за оваа кариера, и тоа го олеснува правењето мудри чекори што ве водат кон посакуваната кариера.

Следниве се некои улоги, кои треба да помогнат во водењето на вашата одлука, вклучително и директни можности што ќе ви го олеснат добивањето на таа работа од соништата:

Ниво на влез

Повеќето влезни позиции не бараат многу друго освен сертификат, придружна диплома или диплома. Поголемиот дел од времето, овие степени се повеќе од доволно за да се качат во една организација.

Се разбира, влезните позиции не плаќаат секогаш онолку колку што сакаат некои луѓе, затоа бидете подготвени да направите буџет за некое време кога ќе се нагоре. Постојат голем број на кариери во врска со компјутерската безбедност што можат да се земат предвид, како што се мрежни администратори, системски администратори или помлади развивачи на безбедност, само за да именуваме неколку.

Позиција фокусирана на акција

Некој кој е заинтересиран за оваа област е претежно заинтересиран за тривијални аспекти на работа. Овој аспект на индустријата ве става право во средина на безбедносните закани.

Оние со идеи можат да им помогнат на компаниите да станат малку поподготвени за напади преку обезбедување решенија доколку се појават напади. Позициите овде сите нудат можности за раст, сè додека ја извршувате работата.

Политика за лов на срцето

Оние кои се заинтересирани за кариера што им овозможуваат да спроведуваат и да прават политики што ќе ги чуваат податоците безбедни, мора да се фокусираат на учење за осигурување на информации. Овие кариери обично можат да се најдат во владата, како што се политички канцеларии или канцеларии за спроведување на законот.

Се разбира, ова се само неколку патеки што можете да ги изберете доколку сте заинтересирани за овој аспект на компјутерска безбедност. Постојат многу други начини таму каде што можете да ги научите во вашето училиште или да разговарате со некој од оваа област.

Одговорот може да лежи во улогата што ја сакате

Можеби веќе имате идеја за кој пат сакате да тргнете, и сакате да учите напорно и да изберете улога што сте знаеле уште од раѓање. Следниве се неколку кариери во оваа област што вреди да се следат:

Информации за главен службеник за безбедност

Ова е извршен директор на повисоко ниво, кој е одговорен за создавање или избор на вид на програма за безбедност на која можеби е потребна компанија за да ја заштити од сите закани во сајбер просторот.

Архитект за безбедност

Ова е директна позиција што ве става лице во лице со хакерот. Мора да најдете начин да размислите како хакер и да создадете систем за безбедност кој ефикасно се бори против секој напад.

Криптографите

Океј, оваа личност е многу добра во анализирање на криптирани податоци. Ова лице било таму за да ја заврши секоја шифрирана порака и ги користела тие информации за да им помогне на спроведувањето на законот да најдат начин да ги ловат сајбер криминалците. Работата е доста интензивна, но интересна работа е да се разгледа.

Ревизија на безбедноста

Ова е совршена работа за луѓето кои сакаат ред и внимание на детали. Луѓето во оваа улога ќе обрнат внимание на секој план за безбедност и постапката за управување пред и за време на заканите во сајбер-просторот. Идејата е да се обезбеди писмена ревизија за тоа како сите овие процеси работат заедно и дали има празнини.

Директор за безбедност

Оние кои се повеќе заинтересирани за надгледување на ИТ безбедносните мерки низ целата компанија, сакаат да ја разгледаат кариерата на директорот за безбедност. Ова е лицето кое ќе надгледува сè, од вработените до буџетот.

Етички хакери

Нема смисла за спроведување на тим за безбедност и план, освен ако не се тестираат овие планови и тимови.

Да го стори тоа, мора да се случи напад, но тоа не значи дека компанијата ќе се направи себеси и клиентот ранлив на хакери за да види дали компанијата е подготвена да се бори против кршењето на податоците.

Тука влегува улогата на етички хакери. Ова лице е експерт хакер кој може да го сруши безбедносниот систем со цел да открие дали компанија е подготвена да се справи со вакви напади.

Специјалист за судска медицина

Ова лице го знае законот доволно добро за спроведување на безбедносни мерки што можат да ја заштитат компанијата ако нешто тргне наопаку. Оваа позиција е наменета за луѓе кои имаат повеќе од една експертиза.

Се надевам дека овој водич ќе ве насочи кон местото што го сакате областа на компјутерската безбедност. Ова е огромно поле што е далеку поголемо отколку што замислуваат некои луѓе. Овие се само неколку кариери од кои можете да изберете, па осигурајте се дека одвоите време да ја започнете кариерата во компјутерската безбедност за да го пронајдете своето место.