Галиција и Мастеркард vs. Меркадо Паго: како да се плати со часовник

Galicia dan Mastercard vs. Mercado Pago: cara membayar dengan arloji 1

Само што е отворено важно поглавје, така што се надеваме дека ќе го отвори патот за нови начини на плаќање во Аргентина

Идните плаќања немаат пари или картички. Само доведете го вашиот мобилен телефон или друг уред во терминалот за полнење. Ерата без готовина ќе се заснова на пренесување вредности во битови и без „вистинска“ размена. Скоро како магија.

Исто како што 2019 година е година во која технологијата за безконтакција (која дозволува плаќање преку придружни картички) е проширена за да достигне 60% од уредите за наплата на плаќања, Аргентина штотуку влезе во следната фаза на начини на плаќање.

Првиот чекор во таа насока го дадоа Галиција и Мастеркард заедно со производителот на паметни часовници Гармин, чија опрема може директно да се поддржува на уредите да плаќаат за операции едноставно со истегнување на рацете, правејќи го искуството скоро без триење.

Повторувајќи ја изјавата на престижната аргентинска вештерка, „не може да се направи побрзо“. Покрај тоа, овој метод е уште побрз од самиот QR код, каде што треба да ја отворите апликацијата, да го скенирате кодот, да изберете картичка и да прифатите трансакции. И носи живот во момент на слава со 2,3 милиони месечни корисници и 1,2 милиони месечни трансакции регистрирани секој месец на Меркадо Паго.

Како таква, практичноста на безконтактните трансакции носи растечки тренд ширум светот: според еМартикер, повеќе од 1 милијарда луѓе ќе плаќаат со овој метод до 2020 година. Тоа е, еден од седум.

Во овој контекст, Аргентинците можат да платат со своите паметни часовници и да пробаат малку од она што се појави: операции што ќе се вршат со мобилни телефони, нараквици, прстени и други елементи што интегрираат уреди што ги прават сите „трикови“: NFC чипови

Прво шкафче

Иако странските корисници на „Google Pay“, „Apple Pay“ или „Samsung Pay“ веќе можат да плаќаат со мобилни телефони и паметни часовници во регионот Албикелест, клиентите на „Банко Галиција“ и „Мастеркард“ ќе бидат првите Аргентинци што ќе го сторат тоа локално.

Како што предвидуваше iProUP, следниот чекор на „Без контакт револуција“ беше да се реализира токенизацијата на картичките. Тоа е, криптирање на пластични информации за да може да се користат дигитално и да се минимизира можноста за измама.

„Овој развој е наш MVP (минимален прифатлив производ), ние направивме токени на сите контејнери со картички Мастеркард, имаме можност да се користат во паричници, уреди за носење како што се Fitbit, Apple или Samsung“, откри Алехандро Фалко, координатор за медиуми откри на iProUP Дигитални плаќања во банка Галиција.

Директорите предвидуваат дека ова не се однесува само на оние кои имаат бесконтактен Мастеркард, туку и на други технологии. „Секој кој има картичка со бенд или чип, исто така може да го искористи попустот за Недела на Контакт“, рече тој.

Според Falco, токенизацијата исто така ќе овозможи пластиката да се користи во дигитални средини, како што се Netflix, Spotify или Uber. „Токените се поврзани со корисници, уреди и трговци, што ви овозможува да ја користите картичката само во таа состојба, избегнувајќи измама“, објасни тој.

Како таква, Галиција ќе ја донесе оваа функционалност во својата апликација за мобилно банкарство, така што луѓето плаќаат за добра или услуги директно со приближување кон мобилните телефони. Тие, исто така, планираат да ја донесат оваа технологија во Виза, иако започнуваат со своите конкуренти за издавање на достапен капацитет. „Првите податоци дојдоа прво што му дадоа знак на Мастеркард дека Призма е виза“, рече тој.

Што ќе дојде

Со токенизација на кредитни картички, експертите велат дека е отворен опсегот за нови начини на дигитално плаќање што ќе го зголемат финансиското вклучување.

„Требаше да дојде до мобилни телефони со NFC“, рече Игнасио Е. Карболо, директор на програмата Fintech и дигитално банкарство во UCA. Ова е она што се согласува Хорхе Ларвавид, специјалист за технологија и плаќање, кој вели дека освен мобилните телефони и картички, останатите се уреди кои „немаат големи количини, но придонесуваат за раст на иновациите“.

“Следната револуција е биометрика, како во препознавање лице така и со отпечатоци од прсти. Ги имам сите уреди поврзани со мене и ќе се автентицирам на терминалот кој ќе ме праша на кој начин сакам да платам”, предвидуваат експертите.

Сепак, плаќањето со „ништо“ во голема мерка ќе зависи од навиките на потрошувачите и од напорите на компанијата да го направи методот што е можно поудобен.

“Секако, најмладите ќе бидат охрабрени да го испробаат први. Но, повеќе од понудата на производ, ќе зависи главно од дизајнот. Првично ќе се користи за мали набавки, како што се тркачи кои користат часовници Гармин и престануваат да купуваат шише вода”, објасни Карбало

Larravide гарантира дека овој нов платен инструмент е наменет за луѓе во големите градови, на возраст од 25 до 45 години и со среден и висок социоекономски статус. Затоа, се препорачува компаниите да комуницираат повеќе и владата го охрабрува овој производ.

“Кога електронските медиуми беа лансирани преку готовина, заостануваше промо. Компаниите мораа да инвестираат во комуникација за да се информираат за достапните медиуми и да научат како да ги користат, затоа што виртуелните паричници се наоколу од 2016 година, но сè уште има луѓе кои не знаат”, посочи.

Започна ерата на „без пари“. И според Larravide, постојат голем број фактори кои ја прават Аргентина профитабилна земја за мрестење електронски пари:

– Вонредна треба за намалување на работата трошоци и префрли готовина

– од страв кражба на банка и С.хоп

Погодност, да се избегне рутински да се оди Банкомат

„Најважната работа во ерата без пари е дека луѓето имаат алтернативи. Луѓето сакаат да бидат вклучени, но исто така сакаат да бидат избрани“, рече Карбало.

Збогум картичка?

Како што откриваат двајцата главни играчи на картички до iProUP, досега е издадена следнава количина пластика:

– Мастеркард: 2,2 милиони

– Виза: 10 милиони

Како таква, оваа нова технологија претставува околу 15% од вкупните акредитиви за плаќање: според Централната банка, паркот се состои од 90 милиони картички (не сите активни), поделени на 42 милиони кредити и 48 милиони долгови.

Хуан Фантони, директор за развој на бизнисот во „Мастеркард“, го увери iProUP дека има повеќе од 360.000 продавници кои имаат бесконтажни платежни системи, така што оваа технологија покажала повисока стапка на експанзија од плаќањата QR, затоа што Меркадо Паго регрутира околу 260.000 продавници во земјата ова

Менаџерот рече дека покрај Галиција и Гармин, „веќе сме во разговори и одиме напред со предлози, како со финтекс, така и со традиционални банки, за зајакнување на дигиталните паричници и употреба на запаливи производи – часовници или нараквици – како средство за плаќање“.

Во меѓувреме, Габриела Реноудо, Менаџерка на Групацијата за Аргентина и Јужниот конус на Виза, истакна дека со текот на годините тие спроведувале апликации за плаќање со големи играчи „ширум светот заедно со издавачи како„ Епл “,„ Гугл “,„ Самсунг “, меѓу другите“. тие исто така го прават и во регионот, така што Аргентина ќе биде следната земја на мапата.

“Во Чиле лансиравме два дигитални паричници и во Парагвај, од почетокот на годината, 10 банки имаат свој паричник обезбеден од Виза. Истата работа се случи со воведувањето на Биго во Уругвај. Во Аргентина, оваа технологија ќе биде достапна и на краток рок”, рече Реноудо

Извршната власт истакна дека марката експериментирала со паметна облека, како прстени, па дури и нараквици, така што не треба да извадите мобилен телефон или кредитна картичка. „Речиси сите поврзани уреди можат да станат места за купување, купување и плаќање. Ова е нова ера на поврзаната трговија“, рече тој.

За да може мобилниот телефон да стане средство за плаќање, тој мора да има NFC чип, технологија која овозможува комуникација помеѓу околните уреди и оние што се интегрирани во тековните средни и високи мобилни телефони.

Исто како што ќе биде „замена“ за пластика, трговците исто така можат да ја користат за да примаат плаќања за пластика без контакт (или друг телефон) без да користат дополнителна опрема.

„Мастеркард ја има технологијата Тучез на Телефон достапна за овој регион. Во други земји, таа веќе работи. Во Аргентина, можат да се користат само оние што сакаат да ја имплементираат“, рече Фантони.

Банките можат да понудат поголеми придобивки во нивното мобилно банкарство, како што е можноста за плаќање во трговијата или дека нивните клиенти се префрлаат едни на други со „судир“ со мобилните телефони. Покрај Меркадо Паго, bigtech може да им понуди на своите паричници: Google Pay, Apple Pay и Alipay, меѓу другите.

На овој начин, Аргентина се подготвува да започне нова фаза во дигитализацијата на парите. Парите ќе продолжат да водат, но ништо не може да ја спречи револуцијата за мобилно плаќање.