Главната индиска телекомуникациска компанија ќе го отстрани Huawei од нивниот договор 5G

Perusahaan telekomunikasi inti India akan mengeluarkan Huawei dari kontrak inti 5G mereka

Кинеската телекомуникациска компанија „Хуавеј“ можеби нема да најде место во „основните“ елементи на „Бхарти Аиртел“, „Водафон идеа“ и мрежите на 5Г Релисиен ioио, бидејќи индиската телекомуникациска индустрија се обидува да заштити од какво било ризик од идните забрани на кинеските производители на опрема во Индија, доколку е извештајот На ова ново мора да му се верува.

Извештајот потекнува од ЕТ, во која се наведуваат најмалку двајца неименувани високи извршни телекомуникации, во кои се вели дека одлуката е во намера да се заштити од можните забрани за опрема на „Хуавеј“ во иднина. Според еден од нив: “Со оглед на тоа како има глобална грижа за безбедноста во врска со опремата Huawei, никој не сака да биде фатен во вкрстениот оган. Подобро е да се биде безбеден и да се користи Huawei на несуштинските делови на мрежата 5G.”.

Друг постар извршен директор на вториот оператор, исто така, се чини дека го разгледува истиот став, велејќи дека би било премногу ризично да се користи опрема Huawei во секторот „основни“. „Не сакаме да бидеме заглавени во ситуација кога го користевме Huawei и тогаш дојде до забраната. „Ова ќе биде голема гама да го стори тоа и веќе, со оглед на притисокот во овој сектор, се чини дека никој нема да го преземе тој ризик“, рекоа тие.

Извршната власт додаде дека отстранувањето на Huawei и ZTE од главниот дел од договорот од 5G од страна на Airtel и Vodafone Idea може да предизвика зголемување на трошоците за распоредување затоа што нивниот избор подоцна ќе станат европски продавачи Нокиа и Ериксон. „Ние работиме со сите наши стратегиски мрежни партнери“, рече портпаролот на „Аиртел“ како одговор на деталните прашања за ИТ. Телко не образложи за својот план за распоредување 5G.

Следна страна: Huawei Mate 30 Lite може да биде првиот паметен телефон со оперативен систем HongMeng

(Извор)