Главниот извршен директор на Дизни поднесе оставка од „Епл Папан“ заради конкурентската стриминг

Disney CEO Resignes from Apple’s board due to Streaming Rivalry

Извршниот директор на Дизни, Боб Игер поднесе оставка од „Епл Папан“ .Оваа вест доаѓа неколку месеци пред двете компании да ја започнат својата индивидуалистичка услуга за стриминг. Боб поднесе оставка на 10 септември, според „Епл“. Да ја изразам вашата меморија, беше истиот ден кога гигантот Купертино го лансираше датумот на започнување и точната цена за претплата на Apple TV Plus. Ова е јасно направено од конкурентите на Apple и Disney.

Главниот извршен директор на Дизни поднесе оставка од „Епл Папан“ заради конкурентската стримингИзвор на слика: ВРЕМЕ

Игер рече во изјавата, „Јас навистина го ценам Тим Кук, неговиот тим во„ Епл “и за моите колеги членови на одборот. „Епл“ е една од најпознатите восхитувани компании во светот, позната по квалитетот и интегритетот на своите производи и луѓе, и јас сум засекогаш благодарен што служев како член на одборот на компанијата. “

Боб Игер му се придружи на „Епл Папан“ уште во 2011 година. Кога Дизни го стекна Пиксар, поранешниот извршен директор на „Епл“ Стив wasобс беше главен акционер во 2006 година, што покажува дека врските со Епл и Дизни постоеле пред ова. Се зборуваше дека Игер лебди близу до овој процес на стекнување. Сплит има совршена смисла бидејќи Дизни + и Епл ТВ Плус ќе станат ривали на стриминг.

„Иако во голема мерка ќе го изгубиме неговиот придонес како член на одборот, ние ја почитуваме неговата одлука и имаме надеж дека нашите односи со Боб и Дизни ќе продолжат во иднина“. Се вели во соопштението на „Епл“.

„Епл“ не кажа дали ќе го замени Игер, во она што сега е одбор на седум члена.


НОВО