Големото прашање: Може ли Huawei да преживее без Google Android?

Pertanyaan Besar: Bisakah Huawei bertahan tanpa Android Google?

Бевме многу среќни кога за прв пат дознавме за оперативниот систем Huawei, и јас те познавам. Но, сега оние приказни, новости и одлики што излегоа во јавноста, сепак се убави соништа.

Мислам дека сега кинеските компании можат да застанат и да се борат против Соединетите држави бидејќи имаат домашен процесор со 5G модем и компанијата е подготвена да го развие првиот уникатен (она што го слушнавме) и универзалниот мулти-платформа оперативен систем.

Изјавите на официјалните лица на Huawei нè натераа да чекаме за првиот оперативен систем од кинеска компанија. Тие зборуваат за резервниот оперативен систем и велат дека „Ние подготвуваме ОС од 2012 година“, сега сите се свртуваат кон лажни надежи?

Само за информации (затоа што не сакам да ве направам тажен, исто како што сум во моментот), официјалните претставници на Huawei никогаш не рекоа дека ова е оперативен систем за замена за Android, додадоа по една изјава во секоја дискусија – што беше тоа?

“Ние не бараме да го замениме Google Android”

Горенаведената реченица е многу јасна и има смисла за сите што читаат. Ако сè уште сте збунети од сите овие вести за оперативниот систем – можете да прочитате овде.

Па, работите одат во вистинската насока сè додека не научиме нешто големо од претседателот на Huawei, Лианг Хуа. Тој јасно кажа дека компанијата „во моментов“ не планира да развие оперативен систем за паметни телефони.

„Сè уште не сме решиле дали да го развиеме Хонгменг во оперативен систем за паметни телефони“, рече Лианг.

Но, тој ја повтори истата изјава што сме слушнале многу пати во последните 2 месеци. Сепак, Лианг додаде дека оваа позиција би можела да се промени ако САД целосно му забрани на Huawei пристап до Android.

Истото слушнавме и од основачот и извршниот директор на Huawei, Рен hengенгфеи. Тој рече: Huawei нема алтернативен оперативен систем за да се префрли ако американската влада одбива пристап до Android на Google.

Тој исто така рече дека компанијата има приоритет на развојот на оперативниот систем Хонгенг, кој беше специјално дизајниран за употреба на Интернет на нештата како што се паметни ТВ, вештачка интелигенција и автономно возење.

„Seeе видиме да развиваме сопствен оперативен систем за паметни телефони кога Андроид веќе не е опција, но до сега, не планираме за тоа“, рече Рен.

Ми го крши срцето (а можеби и ти така). Кога ја покрив приказната „Може ли Huawei да ги подобри смартфоните без американскиот дел“, јас сум многу уверен во „Huawei“ дека компаниите сега можат да направат добри паметни телефони без американска технологија (секако дека мора да имаат развиен свој оперативен систем).

Huawei е во ред да го замени скоро секој дел што го користи во развојот на паметните телефони, но … не може да го замени најважниот софтвер – Android OS. За жал, Huawei не може да стори ништо. Таа мора да ги следи правилата направени од владата на Соединетите Држави затоа што мора да користи оперативен систем направен од американска компанија.

Имам доверба во Huawei, може да направи оперативен систем за паметни телефони, но сепак зависи од компанијата.

Што мислите – дали може Huawei да преживее без Google Android? Известете ги во коментарите подолу.

Големото прашање: Може ли Huawei да преживее без Google Android?  1