Голем број на пронајдоци на НАСА често ги користат пошироката јавност

Sejumlah besar penemuan NASA sering digunakan oleh masyarakat umum

НАСА во последно време беше предмет на многу внимание. Претежно заради 50-годишнината од слетувањето на Месечината. И заради плановите да се вратат Месец до 2024 година.

Додека многумина со нетрпение ја чекаат оваа можност, влијанието на НАСА може да се види секој ден. Често на неочекувани места. Според MarketWatch, НАСА создала околу 1.800 производи година. Во просек, 100 до 120 од нив добиваат комерцијални патенти.

Здравствени производи помеѓу

Потребна е генијалност за успешно и безбедно достигнување на вселенското летало. Никогаш не може да знаеме со сигурност колку откритија се појавија од овој настој. Оној се користи редовно а кои не.

Постојат неколку работи што се општо знаење дека неговото потекло го должиме на НАСА. Дигитална навигација систем, како GPS е еден. Капаците за фолија и соларни ќелии со голема моќност се уште два примери.

Но, некои можеби ги изненадуваат луѓето. Безбедност на храна е голема загриженост за НАСА. Замрзнатата храна се појавува од тоа да мора да го одржувате товарот што е можно полесно. НАСА и Пилсбери исто така го носат светот наречен систем. Анализа на опасност и точки на критична контрола. Системот ќе ја револуционизира преработката на храна.

Мемориска пена потекнува од потребата да се заштитат астронаутите на нивниот трнлив пат. Специјалните амортизери што се користат за заштита на структурите од земјотреси, доаѓаат од заштита на лагериите за лансирање ракета.

Технологијата што ќе се користи за телефоните со фотоапарати започнува со НАСА. Тие треба мал производ за да фотографираат, но тоа користи само малку енергија. Леќи отпорни на гребење излегуваат од договорот на НАСА со Фостер-Грант. Всушност, DustBuster е резултат на технологијата што се користи за слетување на Месечината.

Некои иновации доаѓаат од трагедија

Патувањето на НАСА на Месечината започна со трагедија. А катастрофален пожар ги однеле животите на астронаутите Гус Грисом, Ед Вајт и Роџер Чафи.

Како што го допре Јалопник, безбедносните иновации кои произлегуваат од тоа станаа вообичаени.

НАСА ќе го стори тоа многу инвестира во огноотпорниот материјал потоа. Ткаенини како што се Дурете и Полибензимидазол или ПБИ, широко се користат од НАСА. И двајцата се користат во разни области, вклучително и автомобилски трки и противпожарни.

Друга иновација е материјалот што се користи за нови топлински штитови. Материјалот подоцна ќе се применува генерално за авиони.

Тоа на крајот доведува до создавање Графикон 59, Се смета за прв интументен епоксид во светот.

Друго трагичен инцидент следат, вклучувајќи ги катастрофата со предизвикувачи и Колумбија. Честопати произведуваат нови иновации. Некои од нив може да бидат широко користени од јавноста, додека други може да останат строго користени за цели на вселенски летови.

Не пропуштајте ја нашата страница на Фејсбук!

© СИТЕ ПРАВИЛНИ РЕЗЕРВЕНИ