Група за камера за брзина WhatsApp: не е нелегално

Група за камера за брзина WhatsApp

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

WhatsApp, во Италија не е кривично дело да се користат за да се пријават контролните пунктови и фотоапаратите за брзина. WhatsApp може да се користи за да се пријават контролните пунктови и камери за брзина

Група за камера за брзина WhatsApp

Контролни пунктови и фотоапарати за брзина: известувањето за нив за групи WhatsApp не е кривично дело.

Така е: од денес создавање разговори на WhatsApp за известување на контролни пунктови воспоставени од агенциите за спроведување на законот или камери за мобилна брзина не се смета за кривично дело.

Ова е заклучокот на судијата кој ги спровел прелиминарните истраги за истрагата во која биле истражени 49 момчиња од долината Скривија во Лигурија. Младите создадоа разговор на WhatsApp во кој беа вклучени над 100 учесници со цел известување на контролни пунктови / брзински камери и избегнување казни или суспендирање на лиценците.

Во некои случаи извештаите беа придружени епитети и навреди против спроведувањето на законот кои, сепак, не беа сметани за случај на осуда за истражниот судија со оглед на „затворената природа на разговорот и разговорот“.

За судијата, сепак, немаше повреда од страна на учесниците во разговорот, бидејќи не би довело до „промена на услугата што секогаш се спроведувала редовно, со оглед на бројот на корисници на патиштата и ограничениот број на учесници во разговорот“.

Не е прв пат да пристигнете пред судија

Слична е ситуацијата веќе се случила во Каница, во која се обвинети учесниците на разговор сличен на лигурскиот повреда на член 340 од Кривичниот законик во врска со прекинот на јавната служба или јавната потреба.

Член. гласи „кој, освен случаите предвидени со конкретни одредби на законот, предизвикува прекин или ја нарушува регуларноста на канцеларија или јавна служба или јавна служба, се казнува со затвор до една година“.

Во овој случај, тешко би било да се демонстрира вистински прекин на јавниот сервис со едноставно известување на контролни пунктови или брзи камери.

Оваа практика, сепак, би повредила статија од Кодексот за автопат (чл. 45 став 9-бис) со кој се забранува „производство, маркетинг и употреба на уреди кои, директно или индиректно, го сигнализираат присуството и овозможуваат локација на соодветно откривање согласно член 142 став 6, што го користат телата на сообраќајната полиција за контрола на прекршоци “.

Има многу забуна околу тоа

На кратко, италијанската законодавна состојба е прилично збунувачка на овие аспекти, но сигурна работа е дека според судијата кој во тоа време ги спроведувал прелиминарните истраги Не е нелегално во Италија да се користи група WhatsApp за известување на контролни пунктови или брзи камери, барем додека групата не се состои од неколку луѓе.

Можеби во иднина сето ова ќе биде регулирано поинаку, но во моментот е јасно дека во Италија не е кривично дело да се користат трикови за заобиколување на „стапиците“ на патот што доаѓаат од надлежните, под услов да се направат на приватно место.

Што мислам за тоа

Постојат различни размислувања кои ми паѓаат на ум кога ја читам оваа вест, ќе се обидам да ги набројам подолу.

  1. Вазе, популарен сателитски навигатор што го користат милиони луѓе низ целиот свет и во Италија, интегрира функција да известува за мобилни брзини и камера и контролни пунктови. Па, дали може и Вазе да се смета за нелегален? Истото може да се каже и за Којот, платената алатка што беше креирана токму за да се избегнат брзи камери и контролните пунктови за оние кои патуваат со автомобил
  2. Кој меѓу вас никогаш не му пишал на пријател, роднина или познаник за да го предупреди дека на патот за кој патувал за патување имало патрола на полиција, полиција или карабиние? Мислам дека сите ние, барем еднаш во животот, го направивме. Не велам дека е фер, но мислам дека е претерано да се суди на ова
  3. Како полициските сили станаа свесни за постоењето на оваа група? Дали WhatsApp ги шпионира разговорите и разговорите на корисниците до овој момент? Или можеби некои членови на групата објавија сè?
🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!