Гугл блокира веб-страници што се сертифицирани од безбедносни компании со седиште во ОАЕ: Ова е причината зошто

google, darkmatter, uae-based security firm darkmatter, google darkmatter case, google darkmatter news, mozilla, chrome for android
Гугл не даде причина да се пресели и не одговори на барањата за коментар, повикувајќи се на истата одлука донесена од производителот на прелистувачи Mozilla Firefox минатиот месец. (Извор на слика: Блумберг)

Гугл Азбука има веб-страница со црна листа, која е одобрена од безбедносна компанија со седиште во Обединетите Арапски Емирати Ројтерс извештајот ја врзува компанијата за државна операција за хакирање. Гугл минатата недела соопшти на јавната расправа за дискусија дека прелистувачите Хром и Андроид ги означуваат како несигурни сите веб-страници што биле заверени од безбедносната компанија на Обединетите Арапски Емирати DarkMatter.

Иако Google не даде причина да се пресели и не одговори на барањата за коментар, Google ја цитираше истата одлука донесена од производителот на прелистувачи Mozilla Firefox минатиот месец.

Мозила соопшти дека ќе ја блокира веб-страницата што е заверена од DarkMatter поради „веродостојни докази“ претставени од Ројтерс и други извештаи на медиуми дека компанијата со седиште во Абу Даби била вклучена во хакерски операции. Мозила соопшти дека е загрижена што DarkMatter може да го искористи својот статус како чувар на Интернет за да започне таен обид за хакерство.

Ројтерс објави во јануари дека DarkMatter обезбедил персонал за тајни хакерски операции, кодно име Project Raven, во име на разузнавачката агенција на Обединетите Арапски Емирати. Оваа единица се состои претежно од поранешни американски разузнавачки службеници кои вршат кибер-офанзивни операции за владата на Обединетите Арапски Емирати

Поранешниот агент на Равен за Ројтерс изјави дека многу директори на DarkMatter не биле свесни за тајната програма, која работи од претворена зграда на Абу Даби, далеку од седиштето на DarkMatter.

Операциите на програмата вклучуваат пробивање на сметки за Интернет на активисти за човекови права, новинари и официјални претставници од ривалските влади, откри Ројтерс.

DarkMatter негираше дека е поврзан со навредливи хакерски операции, велејќи дека нејзиниот извештај за ангажман се заснова на „лажни, клеветнички и неосновани изјави“.

За да се сметаат за безбедни од веб-прелистувачите, компаниите треба да бараат сертификација од надворешни организации, што ќе ги потврди нивните идентитети и безбедносни гаранции.

Но, ако групата на набудувачи го стекне тој авторитет, таа може да овласти лажни веб-страници што имитираат банки или електронски услуги, што им овозможува на хакерите да ги следат податоците за корисниците, велат експертите за безбедност.

Повеќето организации за сертификација се независни приватни компании. Прелистувачите како Firefox им овозможуваат на веб-страниците да се овластат од кој било одобрен орган насекаде во светот.

Организациите кои сакаат да добијат овластување за овластување мора да аплицираат кај креаторите на прелистувачи како што се Mozilla и Microsoft.
Главниот прелистувач му додели привремен статус на DarkMatter за да овласти безбедност на веб-страницата во 2017 година. Компанијата се обидува да биде препознаена како една од околу 60 компании со целосно признат статус.

Под привремен статус, DarkMatter одобри околу 275 веб-страници, од кои повеќето се чини дека се за локални компании или компании поврзани со безбедносни компании со седиште во самиот Абу Даби.

Корисниците на Chrome или Android кои ја посетуваат веб-страницата сега се предупредуваат од прелистувачот: „Напаѓачот можеби се обидува да ги украде вашите информации“.

DarkMatter и неговата придружна компанија DigitalTrust ја обжалија жалбата на одлуката на Мозила, која според нив се заснова на „дискриминаторски практики“ и „неоткриени судири на интереси“. DarkMatter не одговори на барањата за коментар.