Гугл призна дека еден од рецензентите на јазикот открил лични аудио податоци

Google mengakui salah satu pengulas bahasanya membocorkan data audio pribadi
Гугл препознава еден од рецензентите на личните аудио податоци што протекуваат на јазик 1

Повеќе не е изненадувачка тајна дека технолошките гиганти како Амазон и Гугл ги слушаат интеракциите на клиентите со нивните дигитални асистенти, во обид да го подобрат искуството од корисниците. Се разбира, има импликации врз приватноста, а рецензентите за јазици, вработени од Гугл, јасно ја пробија границата со протекување лични аудио податоци на Холандија.

Во блогот објавувајќи детали како да ги заштитите податоците за говорот од корисниците, Гугл признал дека еден од неговите експерти за јазични партнери ја прекршил својата политика за безбедност на податоците. Тимот за безбедност и приватност одговори на ситуацијата.

Технолошкиот гигант Mountain View ги ангажира лингвистите да ги прегледаат и копираат снимените снимки создадени од неговите корисници за да го подобрат начинот на кој Google Assistant разбира различни јазици. Во овој процес, експертите за јазик на Google можат да слушаат околу 0,2 проценти од сите аудио записи, иако оваа снимка не открива информации поврзани со кориснички сметки.

Гугл вели дека ги ревидира своите безбедносни политики за да избегне прекршувања како што се во иднина. Треба да се напомене, можеби, дека ова не е прв пат пребарувачот да открие ваков вид повреда на приватноста. Во 2015 година, откриено е дека прелистувачот Chromium автоматски инсталирал софтвер кој содржи тајни аудио кодови што може да се користат за слушање на корисници и за снимање на сè што сакаше да го слушне програмата.