Гугл ќе му плати на досадениот сопственик на „Пиксел“, слушалката „Пиксел XL“ до 500 долари

Google akan membayar pemilik Pixel borked, handset Pixel XL hingga $ 500

Гугл ќе му плати на досадениот сопственик на „Пиксел“, слушалката „Пиксел XL“ до 500 долари

Вашиот четиригодишен мобилен телефон може да ви даде 500 долари

ГООГЛА СЕ ДОГОВОРИ да му плати на сопственикот на оригиналните Pixel и Pixel XL до 500 долари поради дефекти на микрофон.

Претходно оваа година, „Гугл“ соопшти дека ќе плати 7,25 милиони американски долари за да намири тужба за класична акција, поднесена од сопственикот на првата генерација телефон „Пиксел“. Судската постапка ја обвини компанијата дека намерно го продавала уредот со алкохол, откако се открило дека голем број уреди го оштетиле микрофонот предизвикан од пукнатина во линијата за коса во лемењето.

Погодените сега можат да поднесат барање за попуст од 7,25 милиони долари – дури и ако немаат проблеми со микрофон.

Во ретка великодушност, Google нуди до 20 долари на секој жител на САД кој купува Pixel или Pixel XL направени пред 4 јануари 2017 година и не прифаќа замени направени по 3 јануари во истата година или обновен по 5 јуни.

За да добиете џеб од поголемо решение, мора да обезбедите документација – било да е е-пошта, дневник за разговори со услуги на клиентите, белешки за поправки или тврдење за осигурување – што докажува дека го доживувате проблемот. Receiveе добиете 350 УСД ако можете да покажете дека недостигот од микрофон има ефект врз мобилните телефони, а 500 УСД доколку штетата влијае на некои слушалки на Pixel.

Гугл, исто така, ќе им даде наплата на оние кои плаќаат осигурување што може да се одземе за да добијат уред за замена.

Побарувањата можат да се достават на pixelsettlement.com до 7 октомври оваа година. Сепак, погодените сакаат да го сторат тоа веднаш; само 25% од вкупните средства за порамнување се издвоени за стандардни побарувања, па доколку повеќе луѓе поднесат побарувања од очекуваното, плаќањата ќе бидат распределени на просирана основа.

Судскиот процес за одобрување на спогодбата ќе се одржи на 6 декември, по што се очекува исплатата да биде испратена во рок од три месеци. μ