Гугл ќе потенцира одредени видео моменти во потрага

Гугл ќе потенцира одредени видео моменти во пребарувањето 1

Гугл во вторникот објави дека ќе го промени начинот на прикажување на видеата во пребарувањето. Отсега, трагачите ќе истакнат важни снимки под малата слика за да им помогнат на оние што бараат одреден момент.

Гугл ќе потенцира одредени видео моменти во пребарувањето 1

Со таа промена, Google ќе ви ги покаже главните видео-точки и ќе ви даде можност да започнете да гледате од една од нив. Целта е да им помогнеме на корисниците да стигнат до точка каде што сакаат и да заштедат време поминато во потрага по предвиденото парче.

Во својот блог, компанијата соопшти дека вестите ќе бидат корисни за оние што бараат видео упатство, што може да ги истакне презентираните чекори. Исто така е погодно за оние кои бараат многу долги видеа, како документарци.

„Исто како што се обидуваме да ги направиме другите видови на информации подостапни, ние развиваме нови начини за разбирање и организирање на видео содржини во потрага за да ги направиме покорисни“, велат од компанијата.

За да се потенцираат важните моменти, на Google ќе му помагаат креаторите на видеа. Тие во описот на видеото објавено на YouTube ќе покажат дека измените мора да бидат нагласени во пребарувањето.

Функцијата, која првично ќе биде објавена за пребарување на англиски јазик, ќе биде пренесена и на видеоснимки со партнери, како што се Спорт CBS и НДТВ. Гугл вели дека решението ќе биде објавено на повеќе производители на видео во иднина.

Овие промени исто така помагаат истражувањата да бидат подостапни. Затоа што слепите луѓе кои користат читачи на екран ќе можат да го користат Google за да најдат видео клипови што ги интересираат побрзо.

Со информации: Google, TechCrunch.