Дали вашата испорака се грижи за намалување на еднократна употреба?

Concepto de basura cero

Ние интервјуиравме со најголемите апликации за испорака за да откриеме дали концептот за нулта отпад е свесно применет во Бразил; погледнете што одговори секоја компанија

Пена за хамбургери, пластичен сад за акаи, слама за безалкохолни пијалоци и торба за испорака. Не можете да заборавите 20 торби со сенф и кечап. Ова е како синџирот на испорака – со вишок пластика што потоа ќе се отстрани неправилно. Само размислување за промена на овој и другите навики на кои луѓето се придржуваат Концепт на нула отпад (или) Нулта ѓубре, на англиски).

Добиено од нафта, пластика е ефтина, издржлива, функционална и еколошка. Бразил е четврт најголем производител на пластичен отпад во светот. Јужноамериканската земја генерира 11,3 милиони тони годишно и само рециклира 128%, Соединетите држави, Кина и Индија се на врвот на листата со загрижувачки броеви: 70,7 милиони 547 милиони и 19,3 милиони тони, соодветно. Податоците беа објавени од невладината организација за животна средина. WWF. Притисокот врз пластични кеси и сламки беше првиот чекор кон намалување, а сега дебатата е насочена кон прекумерната употреба на овој материјал во здравствените услуги. Апликации за испорака на храна

Концепт на нула отпад

Концепт на нула отпад

Купувате шампон, фрлете ја торбата, фактурата, кутијата и пакувањето на производот кога ќе заврши. За многу луѓе тоа може да изгледа како нормална пракса, но не е така. Концепт Нулта отпад (Нулта ѓубре) Вклучува намалување, па дури и елиминирање на генерирање на отпад што потоа ќе биде неправилно измешано (како што се рециклирачки, органски и материјали за остатоци).

За ова, движењето следи четири основни столба: онаа на размислување, повторна употреба, намалување и рециклирање. Врз основа на овие претпоставки, поединецот отфрла пластична слама во рестораните и испораки, избегнува торби и торби, компост, дава можности за рефус храна, користи сопствена салфетка од крпа, покрај другите навики, за да избегне производство на ѓубре внатре и надвор.

Усвојувајте го моделот Нулта отпад Тоа е многу повеќе од стил, тоа е концепт на живот, во кој лицето и организациите во кои се вметнуваат, почнуваат да размислуваат за отпадот што го создаваме, неговото правилно отстранување и мерките кои стимулираат нови форми што ја заменуваат пластиката, со пример

Со оглед на ова, некои актери се одговорни за промовирање на овој концепт, тие се: индустријата, одговорна за производство и дизајн на овие статии; трговија, која ги пренесува овие производи во општеството; потрошувачот, кој го завршува овој ланец затоа што троши, а потоа го отфрла; и владата, одговорна за усогласување на одговорностите на заедницата и индустријата за живот Нулта ѓубре.

Концептот на нула отпад се заснова на размислување, повторна употреба, намалување и рециклирањеКонцептот на нула отпад се заснова на размислување, повторна употреба, намалување и рециклирање

На Институт за нула отпад Бразил Тој објаснува дека има компании кои го напуштаат линеарниот систем на економија, кој се состои од вадење, производство, консумирање и отстранување. За да го сменат овој концепт, тие почнаа да се обложуваат на кружната економија, каде што она што би се отфрлило во ѓубре, станува враќање на она што останува на отпад и суровина.

Се наоѓа во Сао Паоло, во MAPEEI 1VSP, тоа беше првата продавница Нулта отпад од Бразил. Покрај маркетинг производи што не создаваат отпад, компанијата започна да презема мерки како што не се обезбедени пластични кеси или не ја прима картичката: фактурата се испраќа по е-пошта до клиентот.

Флоријанполис работи да стане првиот град на нулта отпад во Бразил. (Слика: Imaginechina, АП Слики)Флоријанполис работи да стане првиот град на нулта отпад во Бразил. (Слика: Imaginechina, АП Слики)

Политиката за отстранување отпад веќе се користи во градовите во САД, Бразил, Италија, Словенија, Јапонија, Јужна Африка и Филипини. Во Сан Франциско (САД), 87% од регионот веќе ја има прифатено оваа филозофија. Во Италија, 270 градови веќе ја достигнаа целта Нулта ѓубре. Флоријанполис планира да биде првиот град за нулта отпад во земјата. Јавната администрација сака да биде прва што ќе даде пример и планира да пренасочи 90% од сушниот отпад што оди на депонијата до 2020 година. Целта е да се направи регионот 100% нула отпад до 2030 година. Во пракса, со помош на населението и другите организации, повеќе од 100.000 тони отпад ќе престанат да одат на депонии годишно.

Гигани за испорака

iFood е лидер во испорака на храна. Дали компанијата се грижи за политиката за нула отпад?IFood е најчесто користената услуга за достава на храна преку Интернет во Бразил.

Според истражувањето на Институт QualiBestна храна технологија Бразилски iFood, лидер во индустријата во Латинска Америка, е најпознатата апликација со најмногу употреба и јавно внимание; 93% е стапка на знаење за апликација. Убер јаде следува со 32%, а Колумбиецот Рапи се појавува набргу после со 17%. Нарачките поставени директно во Апликации за ресторани претставуваат 28%.

Побарајте подготвена храна и мобилност (такси и приватни автомобили) главни набавки направени преку апликации. Осврнувајќи се на испорака, Бразилецот троши во просек 38 долари за храна. Главното средство за плаќање е пари, проследено со дебитна / кредитна картичка.

Удобноста и разновидноста се карактеристики на испорака на храна Секторот расте експоненцијално и создава 11 милијарди американски долари во Бразил на секои 12 месеци. Но, ова издигнување многу ја чини животната средина. Апликациите за купување храна и Интернетот се најголем извор на отпад со материјали што тешко се рециклираат. И во случај на храна, многу од овие производи за еднократна употреба што се користат во пакувањето не се рециклираат.

Пластика што не се открива
Сламки
Покривка за стиропор
Мешалка за кафе
Чаша од стиропор
Пластика што ја штити сламата (обвивката од слама)
ПВЦ пломби
Шише за миленичиња млеко
ПЕТ Г (торта за пакување од супермаркети)
Пластичен филм

Меѓународните показатели индицираат дека 80% од морските отпадоци потекнуваат од копнената околина. Според Абрелеп (Бразилско здружение на јавни чистење и специјални компании за отпад), пластичниот материјал е најчестиот отпад што се наоѓа во морето. Тој се појавува прв со 52,5%, помеѓу пластичен филм, пластични шипки, стиропор и мали пластични цевки. Вториот е задник, одговорен за 40,4% од собраните ѓубре.

Кој се грижи за намалување на еднократна употреба

Во Бразил, откриваме дека Убер јаде Таа веќе работи во намалување на потрошувачката на производи за еднократна употреба. Пред да ја затвори нарачката, клиентот може да избере една од опциите за испраќање на овие прибор: „Не, сакам да помогнам во намалувањето на потрошувачката на пластика“ или “Да, ми требаат производи за еднократна употреба”. Ресторани што учествуваат имаат печат во рамки на апликацијата, зелен лист, придружуван од фразата: “Ресторан со намалена употреба на пластика” – Сепак, не се сите учесници во кампањата.

Uber јаде извештаи дека престана да испраќа 200,000 производи за еднократна употреба на своите клиенти Uber јаде извештаи дека престана да испраќа 200,000 производи за еднократна употреба на своите клиенти

На Showmetech ги бараше првите три компании за испорака во земјата (iFood, Uber Eats and Rappi). Во белешката испратена до нашиот извештај, на iFood Тој информира дека ресторанот, само по себе, може во своето мени да вклучи опција на прашања, така што потрошувачот може да избере да прима или не за еднократна употреба предмети. Компанијата напредна прва рака Развива вклучување на стандардизирано прашање за корисникот да избере дали да прими прибор за јадење, салфетки, сламки и пластични кеси.

„Откако ќе се започне оваа опција, компанијата ќе ги води партнерите ресторани за тоа како да се приклучат на оваа кампања и подобро да ги разберат опциите на потрошувачите. IFood исто така ги води партнерските ресторани во изборот на решенија пријателски за потрошувачите, избегнувајќи отпад или прекумерна употреба на материјали. Преку iFood Shop, пазар што му овозможува на сопственикот на продавницата да купи се што им треба на едно место, со што ќе може полесно да се извршува нивниот бизнис: Компанијата нуди целосна сесија посветена на одржливи артикли “.

iFood во изјава за Showmetech

На Убер јадеКако што споменавме, ја зајакна својата стратегија за намалување во рамките на апликацијата. Исто така, објави дека клиентите престанале да користат 200.000 производи за еднократна употреба во првите два месеци по започнувањето на функцијата.

А Рапи, пак, испрати белешка во која се вели дека компанијата постојано бара најдобри пазарни практики за подобрување на своите процеси и развива мерки за поттикнување на уште поодржливо работење.

Веќе можете да ги видите најдобрите апликации за испорака кои се движат кон намалување на пластиката и со тоа негуваат култура на отпад од нула (Слика: Тони Ценикола, Newујорк Тајмс)Веќе можете да ги видите најдобрите апликации за испорака кои се движат кон намалување на пластиката и затоа ја поттикнуваат културата на отпад од нула (Слика: Тони Ценикола, Newујорк Тајмс)

Лусијана Моралесканцелариски адвокат Адвокатска фирма Finocchio & Ustraобјаснува дека сè уште постои сложеност на намалувањето или нулацијата на потрошните материјали во испораки бидејќи постојат неколку правила за безбедност на храна кои се обидуваат да спречат загадување на храна. Како резултат, регулаторните агенции (АНВИЗА, здравствен надзор и Министерство за земјоделство) мора да ги интегрираат во нивните норми динамиката на кружната економија. Дури и со овој предизвик, најдобриот начин е да ги охрабрите потрошувачите да нарачаат сребрени салфетки, салфетки, зачини и засладувачи во количините што навистина им се потребни.

„Прашањето за промена на намалувањето на отпадот или дури целта на Нулта отпад Тоа е предизвик за сите, бидејќи има потреба да се менува амбалажата за поодржлив дизајн и суровини, како и кампањи за да се објасни на потрошувачот зошто.

Лусијана Моралес, член на Комисијата за животна средина OAB / Campinas и адвокат во областа на животната средина

Во Кина, употребата на апликации за испорака на храна расте експоненцијално; Meituan и Ele.me се главните услуги. (Слика: Лам Јик Феи, ујорк Тајмс)Во Кина, употребата на апликации за испорака на храна расте експоненцијално; Meituan и Ele.me се главните услуги. (Слика: Лам Јик Феи, ујорк Тајмс)

„Апликациите за испорака на храна ја дават Кина во пластика“, со што се класифицираше Tујорк во извештајот од мај оваа година. Технолошката моќ што стана Кина не е изненадувачки за успешниот појава на испорака Во азиската земја. Сепак, научниците посочуваат дека бизнисот на испорака Интернет во регионот беше одговорна за 1,6 милиони тони отпад (амбалажа) во 2017 година.

До 2018 година, тој број се зголеми на два милиони тони: Меитуан и Тој јас се главните услуги за испорака таму. Баран од американскиот весник, на Меитуан Таа рече дека е посветена на намалувањето и ќе преземе иницијативи како што ќе им овозможи на корисниците да изберат да не примаат прибор за јадење и производи за еднократна употреба. А Тој јас, што е дел од електронската трговија АлибабаТој одби да коментира. Иако останува многу да се направи, Кинезите почнуваат да преземаат добри мерки на зелената технологија, особено во однос на климата.

Технологијата создава богатство на можности за решавање на комплексностите на современиот свет. Кога станува збор за повторна употреба и намалување на потрошувачката на пластика, тоа е уште поефикасно. Одлични примери се појавуваат низ целиот свет кои поттикнуваат Концепт на нула отпад. Ова е случајот на Оди на исходот, направено од Лора Вајс, која обезбедува еднократно пакување во Портланд (САД) За давателите на храна и нивните клиенти.

Преку апликацијата, потрошувачот го лоцира ресторанот и ја собира својата храна во пакет Одете во кутијата. Кога ќе заврши, лицето се враќа во кутии низ градот. Тогаш екипата на Оди на исходот тие ќе се пензионираат со велосипед и повторно ќе бидат доставени до кафетериите. Основачот рече дека заштедила 100.000 контејнери што ќе се фрлаат во депониите.

https://www.youtube.com/watch?v=nJHxTBDAKАо

А Свеж сад Ова е уште еден добар пример. Со околу 17 производи на менито вклучително и салати, тестенини, пудинзи, јајца и сокови, бизнис развиен од Французите Клои Вихот Создадете подготвени оброци што седат во машини слични на сода. Изберете ја салатата, плаќајте со картичка и ќе завршиш. А Свеж сад Исто така, нуди и бамбус вилушка, која може да се фрли во органски отпад. Кога сте завршиле со јадење, едноставно скенирајте и вратете го тенџерето во истата машина без потреба да се мие. За да се поттикне свесна потрошувачка, по враќањето, клиентот добива попуст на следната набавка на салата.

Рециклирање: aујорк пазар со концепт за нула отпад Рециклирање: aујорк пазар со концепт за нула отпад

Пазарите без пластика исто така се зголемуваат. Во Бруклин, Yorkујорк, Прибор за маса и Прециклирање се продавници Нулта отпад, кои работат во рефус храна. Целта е да се избегне секаков вид пластика. Потрошувачот може да ја земе својата стаклена тегла или да ја купи во продавницата, така што тој ја става храната, ја мери и ја носи дома. Да бидеме фер, тие не ја наплатуваат тежината на садот.

Друга услуга која се здоби со поголема важност е Продавница за петелкисоздаден од бизнисмен Том Сакаки Компанијата има партнерство со пет мултинационални компании во индустријата за усвојување на поодржливи модели на потрошувачка. Нарачките можат да бидат поставени на Интернет, и наместо да добивате редовно пакување, ќе го добиете истиот производ дома, но во метално пакување или во потрајни контејнери. Кога е готово, лицето ги испраќа приборите назад кон Продавница за петелки измијте и повторна употреба.

https://www.youtube.com/watch?v=fBwsWuJw–cc

Експертите велат дека до 2050 година ќе има повеќе пластика од риба во морето. Производството на пластика прерасна премногу брзо и никогаш не сме биле во можност да најдеме решение за зголемување на повторна употреба. Сепак, достапна е технологија за да се поттикнат нови форми на потрошувачка.