Дали вашето дете може да патува на предното седиште на автомобилот? Ова е сè што треба да знаете.

Сакате да го окупирате предното седиште затоа што се чувствуваат постари, ова лето имаше неколку деца (и родители) кои ми го поставија ова прашање: На која возраст детето може да патува на предното седиште?

Одговорот не е едноставен како и давањето број. Прво, затоа што иако нормата ја одредува староста од 12 години како референца, она што треба да се примени во текот на годината на раѓање е висината. Тоа е, всушност, прашањето е: Колку треба да измери дете за да патува на предното седиште?

Врз основа на ова, се отвораат два можни одговори и некои важни нијанси.

Acciona им овозможува 30 минути бесплатно на сите нови корисници на апликацијата Motosharing. Потребно е само да се регистрирате со валидни документи за да уживате во мобилност со електричен мотор во вашиот град.

На совозачкото седиште со систем за врзување деца

Последна реформа на утврдената норма како децата треба да патуваат со автомобил Многу јасно за ова: оние кои не достигнуваат 1,35 метри висина, не можат да го заземат патничкото седиште, со три исклучоци:

  1. кога сите задни седишта се окупирани од деца со секое од нив систем за врзување деца
  2. кога не е можно да се инсталираат повеќе системи за задржување во задниот дел: нема многу автомобили каде може да се постават три детски места, во овој случај, препораката е најстариот окупатор на предното седиште. За големите семејства се препорачува употреба на уред како што е Rivemove кој овозможува да се инсталираат три места во скоро сите возила.
  3. кога возилото нема задно седиште (две места, комбе …)

Децата кои не ја достигнуваат минималната висина потребна за патување без детско седиште, мора да користат систем за врзување што е соодветно на нивната тежина и / или висина, исто така кога го заземаат предното седиште.

Сè уште има два стандарда за одобрување на детско седиште. ECE R44 е оној што нарачува систем за врзување деца врз основа на тежината на детето со три главни групи: група 0/0 +, група 1 и група 2/3. Најмодерно и кое постепено ќе го заменува претходниот е i-Стандардна големина. Ова се заснова на висина за да се утврди кои седишта се погодни за деца. Покрај тоа, тој донесе две важни нови работи: ги принуди децата да патуваат наназад најмалку 15 месеци (препораката беше што е можно подолго, ако е до четири години, подобра); Додека групните столчиња само го поминуваат тестот за фронтален удар, i-Size исто така мора да покаже дека тие се ефикасни во случај на странично влијание.

Исто така запомнете дека ако патувате со дете на патничкото седиште, тоа мора да го сторите оневозможи воздушни перничиња.

На совозачкото седиште БЕЗ систем за врзување деца

Над 135 см се сметаат деца големи и можете да патувате без систем за задржување на кое било место, исто така и на патниците. Секогаш треба да го користите вашиот сигурносен појас.

Сепак, експертите за безбедност на патиштата во целина и особено безбедноста на патиштата на децата инсистираат на тоа продолжете ја употребата на системи за врзување деца до 150 см. ДГТ потпиша закон со кој се ослободува децата да користат седишта од 1,35 метри, но додаваат препораки за да чекаат еден и пол метри.

Казните се најмали

Одговорете на прашањата на која возраст / висина можат децата да поминат како заеднички пилот, следното прашање е обично: колку добро за држење дете на предното седиште погрешно?

Одговорот: 200 евра и три точки од СИМ.

Но, јас инсистирам, во овој случај, казната е најмногу …