Дали имате дизел автомобил? Подгответе се да платите повеќе полно!

Зголемување на акцизата за дизел од 2020 година

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Повеќе даноци за дизел возила: предложено зголемување на дизел акцизата во Закон за буџет 2020 година. Сè што треба да знаете за зголемувањето на даноците на дизел моторите

Зголемување на акцизата за дизел од 2020 година

Стангата на дизелот: доаѓаат нови даноци? Акцизите за дизелот денес се пониски од оние на бензинот, но владата би можела да ги подигне.

Лоши, лоши вести доаѓаат за секој што вози автомобили и други дизел-возила.

Очигледно навистина од 2020 година владата планира да ги зголеми даноците на дизелот и, следствено, кој поседува автомобил придвижуван од ова гориво, ќе мора да плати повеќе.

Веста сè уште не е сигурна, но она што може да се случи следната година е една испуштија дизел, на кое до денес влијаеше пониски акцизи од оние на бензин.

Дизел го зголеми 2020 година: колку ќе потрошиме повеќе?

За да добиете идеја за цените и акцизите, ајде да ја оставиме настрана компонентата на варијабилна цена и да ја земеме како референца просечната цена според МИСЕ заклучно со 29 јули 2019 година.

Од 1.592 евра за литар за бензин (0,287 евра ДДВ и 0,728 евра акциза), уделот е 45,8%.

Литар дизел гориво од 1.478 евра (0,266 ДДВ и 0,617 акцизи) има акцизна компонента еднаква на 41,8%.

Само овој процент ќе биде зголемен, иако Ди Мајо изјави дека уделот нема да го достигне оној на бензинот, туку ќе и пристапи со зголемување на цената и дозволувајќи му на државата да собере до 4,9 милијарди евра.

Земајќи го како пример Jука со резервоар од 46 литри, денес учеството на акцизите за полн резервоар на дизел изнесува приближно 28,4 € од платените 68,4 €, додека за полн резервоар со бензин акцизите се 33,5 €, разлика од 5 € за даноци за секој полн резервоар ( пресметки направени без ДДВ).

Како што веќе споменавме, НИШТО не е моментално официјално, но сè е оценувано од Владата.

Зошто акцизите за дизелот се помалку од оние на бензинот?

Накратко, акцизите за гориво се потомство на политичките и економските избори, и за ова тие се разликуваат според видот на хранењето и контекстот.

Во случај на дизел гориво, потребно е да се вратиме во 1993 година и за ситуацијата во која Европа изгледаше поволно на дизелите во споредба со бензинските автомобили, кои се сметаат за поштетни за околината и климата.

Јасно е во последните години работите се сменија и сега непријателот да се бори е дизел.

Но, тогаш се прашувам: ако навистина сакате да good направите добро на планетата, зошто не го намалите акцизата за бензинот? Зошто нема огромни стимулации за електрична енергија? Никогаш не би сакал ова да биде само нов начин за правење пари од владата.

Заклучоци

На кратко, по скандалот на дизелгејт нема сомнение дека дизелите влегле во визирот и во 2020 година може да забележиме значително зголемување на цената на дизелот со оглед на поголемо влијание на акцизите.

Извор

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!