Дали смартфонот го менува начинот на кој живее една врска?

Apakah ponsel cerdas mengubah cara hidup relasi?

Дали смартфонот го менува начинот на кој живее една врска? 6 од 10 млади Шпанци на возраст меѓу 18 и 24 години изјавиле дека нивниот партнер го знаел кодот за отклучување на нивниот паметен телефон.

  • Според „Јас опсерваторија на генерацијата Z преку паметните телефони“ подготвен од мобилниот бренд WIKO, 31,30% од испитаниците откриле дека нивните партнери исто така знаеле некои од нивните лозинки на социјалните мрежи.
  • Денешните смартфони се еден од главните начини за воспоставување на врски помеѓу шпанските стогодишнини. 7 од 10 млади луѓе (71,16%) на возраст од 18 до 24 години тврдат дека сретнале некој специјален преку нивниот телефон.
  • Но, мобилните телефони понекогаш стануваат елемент на контрола, затоа што 13,39% од корисниците тврдат дека виделе упатство за следење на нивните активности и 8,17% дури инсталираат шпионски софтвер на нивните мобилни телефони.
  • Покрај тоа, 30,71% од младите изјавиле дека се вознемируваат затоа што нивните партнери ги проверувале нивните мобилни телефони или им забранувале да разговараат со пријателите, а мажите (36,22%) се луѓе кои покажале повеќе демнат од женски (24, 95%)

Технологијата го смени начинот на кој луѓето се однесуваат. Ова ви олеснува да контактирате со некого од каде било во светот во кое било време, но реалноста е дека кратките растојанија станаа и основна алатка за започнување, одржување или завршување на врските.

Одраз на нашето општество денес собрано во „Јас опсерваторија на генерација Z преку паметните телефони“ направено од мобилниот бренд WIKO. По повод прославата на Денот на в Valentубените, компанијата ги откри најнеобичните заклучоци за употребата на младите Шпанци на мобилните телефони за да се сретне со луѓе.

Надвор од улогата што паметните телефони ја играат во личните односи на стогодишнината, еден фокус на ова истражување се фокусира на однесувањата што го прават овој уред алатка за контрола на партнерите. 62,20% од испитаниците рекле дека нивниот партнер го знаел нивниот код за отклучување на мобилниот телефон, додека 31,30% ја потврдиле можноста да ја знаат лозинката за нивните профили на социјалните мрежи.

Улогата на паметните телефони кога станува збор за средба или распаѓање со некого

За шпанските стогодишнини, паметните телефони играат фундаментална улога кога зборуваат за врски, како што покажува студијата на WIKO, каде 7 од 10 млади (71,16%) на возраст од 18 до 24 години потврдуваат дека запознале некој специјален на вашиот мобилен телефон.

Всушност, социјалните мрежи (56,20%) и WhatsApp (42,42%) се најчестите канали преку кои се започнуваат контакти од овој уред, пред одредени апликации да бидат поврзани (22.05%).

Но, во овој живот ништо не е вечно и, понекогаш, треба да се стави крај на она што веќе не функционира или што е невозможно. Во повеќето случаи, таа ги пренесува трошоците за овој поделеност и, според овој извештај, 35,24% од младите Шпанци се посветени на тоа да го прават преку паметни телефони, при што жените признаваат дека ја користеле оваа формула во повеќе наврати (38,03%) од мажите (32,56% )

Вознемирување преку паметен телефон

Преку радиографии за односите меѓу шпанската младина преку мобилните телефони, WIKO сака да промовира употреба на технологија која е одговорна за избегнување на ситуации како што се вознемирување преку овој уред. И, според оваа студија, 30,71% од корисниците тврделе дека се вознемируваат затоа што нивните партнери ги прегледувале нивните мобилни телефони, станале мажи (36,22%) кои покажале повеќе демнат чувства отколку жените (24, 95%)

Покрај тоа, кога корисниците беа запрашани за причините зошто се чувствувале вознемирени, 21% посочиле дека тоа е затоа што нивните партнери станале jeубоморни кога ги виделе нивните мобилни телефони, 8,66% затоа што нивните партнери постојано ги проверувале паметните телефони, додека 5,71% рекле дека е тоа затоа што тие го спречил да разговара со пријателите од неговиот уред.

Но, што уште повеќе се открива се броевите од оние кои тврдат дека виделе упатства за да научат да контролираат активности за надворешна мобилна телефонија (13,39%), 9,74% преку социјални мрежи и 8,07% преку WhatsApp, или од оние што доаѓаат до повремено инсталирајте шпионски софтвер (8,17%) и оние кои не го направиле тоа, но го претпочитаат (15,84%). Иако вистината е дека повеќето односи се засноваат на доверба и 75,89% укажуваат на тоа дека тие никогаш нема да го сторат тоа