Дали Call of Duty: Modern Warfare е премногу далеку, или ова е подобар одраз на војната?

Apakah Call of Duty: Modern Warfare terlalu jauh, atau apakah ini cerminan perang yang lebih baik?

Обично, по завршувањето на играта демо, следува краток аплауз за она што штотуку беше претставено. Ова е мал знак на благодарност од присутните, ви благодарам за работата што ја ставивме на демо што беше прикажано и ретка можност да им дадам директна пофалба на оние кои неуморно работат на оваа игра.

По нашето неодамнешно Call of Duty: Modern Warfare Demo заврши, аплаузот не може да се најде. Нашата група, вкупно 10-15, седеше тивко запрепастена да го апсорбира она што го видовме. Меѓутоа, кога некои луѓе мислат дека тишината е навреда, ние сме подготвени да се обложиме дека реакцијата е она што го бара Infinity Ward, развивачот на игри.

Call of Duty: Modern Warfare ќе се обиде да постави нов бар во раскажување приказни за франшизата подоцна оваа година, а 20-минутната презентација докажува дека зазема поинаков пристап – потраматичен и влијателен пристап од порано.

Познато место …

Демо претставено пред посетителите на конвенциите започна со тимот на Infinity Ward објаснувајќи што се случило на сцената што ја гледавме: имаше терористички напад врз лондонскиот циркус Пикадили во кој оставија десетици мртви или повредени, а одговорните беа проследени до третиот. Приказни куќи во северен Лондон.

И покрај тоа што очекувате сè да биде флеш и бомбастично од овде, Инфинити Вард зема сè заедно во друга насока.

Тоа зависи од специјалната работна сила составена од наредникот Гарик (лик на играч), главната мрежа на Modern Warfare Captain Price и уште двајца британски агенти за специјални сили да се инфилтрираат во куќата и да ја неутрализираат ќелијата, со наредби да го запалат непријателот пред очите.

За „Call of Duty“, ова е добро прошетано место: терористите напаѓаат град, трупите се испраќаат да ги неутрализираат заканите, а приказната се развива од таму. Никој нема да тврди дека Infinity Ward го реинвестираше тркалото со оваа премиса. Но, додека се надевате дека сè ќе биде флеш и бомбастично од овде, Инфинити Вард заедно зема сè во друга насока.

Кредит на слика: Бесконечно одделение / активирање

(Кредит на слика: Бесконечно одделение / активирање)

… кажано на непознат начин

Назад во играта, војниците се собираат на задната врата од куќата среде ноќ, крцкајќи низ тесни улички за да стигнат до неа. После кратката пауза влегле во куќата, опремени со ноќно гледање и на масата нашле мала група на луѓе што разговарале за нападот. Ние дури и не знаевме дека овие луѓе биле терористи сè додека луѓето не го нарекоа нападот „неуспех“ и почнаа да разговараат за следните чекори.

Откако ќе го имаме аудио индикаторот, битката започнува.

Прајс застрела единечна сијалица во собата и екипата се преселила, отстранувајќи ги вооружените мажи и жени еден по еден. Куршумот го погодил телото со прецизност, непријателот дегенерирал безживотно со заболен реализам. Слушнавме придушен глас над нас, гласни шепоти и вреска на предупредување, бидејќи тимот полека се качуваше на тесните скали.

Тој се молел дека бил присилен да остане таму, дека е невин … Откриено е дека отишол за детонатор, за тоа што никогаш не било објаснето, а Прајс изјавил дека тие имаат среќа да го неутрализираат.

На вториот кат секој член на тимот завзема врата и ја отвора, при што ликот на играчот на Гарик наоѓа самохрана жена со кренати раце. Тој ја грабна пушка и ударот на Гарик, убивајќи го веднаш. Тогаш ќе видиме друга жена како прави брзи движења, но оваа втора жена наместо тоа го зема бебето и го теши. Гарик не шутира, но не знаеме што ќе се случи ако тој направи.

Слушнавме поголема вознемиреност како влегува во тоалетот, и кога се приближивме до куршумот одеднаш експлодираше низ вратата. Неколку истрели беа испукани на wallидот подоцна, и го видовме нашиот напаѓач како лежи во кадата со своја крв. После неколку акции над нас, време е повторно да се качиме, нагоре по тесните скали до третиот кат.

Повеќе е исто овде, но една од специјалните сили е застрелана низ вратата што ја избрал терорист, оставајќи ни едно лице надолу за остатокот од мисијата. Откако заврши третиот кат, отидовме до таванот, каде ја запознавме последната жена со кренати раце. Тој се молел дека бил присилен да остане таму, дека е невин, пред да се пресели во најблиската маса и бил застрелан. Откриено е дека тој отишол во детонатор, за тоа што никогаш не било објаснето, а Прајс изјавил дека имале среќа да го неутрализирале.

Демо завршува овде, ни дава време да го фатиме здивот и ментално да го процесираме она што се случи.

Кредит на слика: Бесконечно одделение / активирање

Кредит на слика: Бесконечно одделение / активирање

(Кредит на слика: Бесконечно одделение / активирање)

Заглушувачка тишина

Она што траеше околу 20 минути се чинеше дека траеше со векови благодарение на бавната, методичка брзина на демо, и сите елементи што доведоа до тоа чувство беа во согласност со новиот пристап на Infinity Ward кон Modern Warfare.

Ова е помалку како играта „Call of Duty“ што ја познаваме со години и е повеќе во согласност со нијансирани филмови како Zero Dark Thirty.

Ова е демо што се фокусира на тоа да нè доведе во војна, како што се бори сега, не како „модерното“ време кога дебитираше Call of Duty 4 во 2007 година. Ова е извонредна промена во форматот и тонот, нешто што сигурно не го гледаме како доаѓа. .

Името Call of Duty носи со себе надеж за бомбашки напади и еден вид поворка, гласни експлозии и заглушувачки оган што ја зафати секоја битка. Некои познати примери преживуваат, претходната игра беше обележана со адреналин, секој излегувајќи од топ-портата.

Новото модерно војување го избегнува сето тоа, наместо да се зголеми напнатоста со глуво молчење, тотално темнина и градење напнатост низ тесните простори. Секој чекор по скалите ги натера мускулите да се напнат, секоја да отвори врата исполнета со исчекување на вознемиреност. Ова е помалку како играта „Call of Duty“ што ја познаваме со години и е повеќе во согласност со нијансирани филмови како Zero Dark Thirty.