Датумот на лансирање на Huawei Mate X е поставен за следниот месец, ажуриран на следната верзија Кирин 990

Датумот на лансирање на Huawei Mate X е поставен за следниот месец, ажуриран на следната верзија 1 Кирин 990

Датумот на лансирање на Huawei Mate X е поставен за следниот месец, ажуриран на следната верзија 1 Кирин 990

На чесната средба со медиумите на ИФА 2019 во Берлин, потрошувачот на компанијата „Хуавеј“, Ричард Ју, зборуваше отворено за првиот преклопен смартфон на компанијата со флексибилен екран, велејќи дека уредот ќе биде пуштен во продажба следниот месец и bumped spec model со надградба. Наскоро ќе следи процесорот.

Оваа објава дојде веднаш по извештајот во кој се тврди дека можеби не го гледаме телефонот до ноември.

Ју изјави дека на Huawei првично планирал да го пушти телефонот на пазарот во август, но подоцна сметал дека со компликациите што доаѓаат со оптимизирање на апликациите за поголеми екрани, на развивачите им треба повеќе време за да ги направат своите апликации да работат на големи квадратни екрани.

Оттогаш, компанијата му го засади телефонот на неколку големи развивачи на апликации со надеж дека ќе можат да ги искористат предностите на отворањето на екранот.

Уште повеќе, самиот дел од флексибилниот дисплеј е покомплициран за производство на високо ниво на принос со постојан квалитет, а со тоа и точниот процес е исто така многу важен.

Потоа, следува тестирање на 5G перформанси, и уредување на логистика за ослободување на 5G уреди со мрежни оператори на кои им е потребно време. Накратко: Mate X е малку побавен отколку што првично се очекуваше.

Датумот на лансирање на Huawei Mate X е поставен за следниот месец, ажурирана верзија на Кирин 990 по 2

Покрај тоа што ја потврди временската рамка за лансирање во октомври 2019 година, Ричард Ју исто така изјави дека Huawei тестира и е скоро подготвен да произведе мобилна верзија, напојувана од ново најавениот процесор Kirin 990.

За разлика од денешните телефони Huawei 5G со процесорите Кирин 980, Кирин 990 има 5G модем кој е вграден во хардверот за чипови, и не се користи како посебен чип.

Планот, рече тој, е да се надеваме дека ќе пуштиме нова верзија на Huawei Mate X за неколку месеци, користејќи го најновиот и најдобро опремениот процесор Kirin 5G.

Претходно се тврдеше дека Mate X можеби е еден од првите телефони што беа лансирани со Кирин 990, но од тогаш стана јасно дека во прво време нема да има специјален процесор.

Додека Huawei не изјави вистинскиот ден за пуштање на телефонот, се сомневаме дека тој ќе биде официјално објавен наскоро. Можеби дури и за време на настанот за започнување Мате 30 за неколку недели.