Двајца технолошки поддршка за измама беа уапсени за наводна кражба на 10 милиони американски долари од повеќе од 7.500 луѓе

Dua scammers dukungan teknologi ditangkap karena diduga mencuri $ 10 juta dari lebih dari 7.500 orang
Накратко: ФБИ уапси двајца техничари за поддршка на технологија под обвинение дека измамиле повеќе од 10 милиони американски долари од повеќе од 7.500 жртви, повеќето од нив постари лица, од март 2015 година до декември 2018 година.

Романа Лејва (35) од Лас Вегас, Невада и Аримел Хаке (33) од Белерозе, Newујорк беа уапсени на 18 септември и се обвинети за едно обвинение за измама со жица и заговор за сторено измама со жица. Секое обвинение беше осудено на максимум 20 години затвор.

Се тврди дека двојката користела стара, но сепак популарна техника за користење на злонамерна веб-страница за прикажување на поп-ап реклами, кои лажно ги предупредуваат луѓето дека нивните компјутери се заразени со вируси, малициозен софтвер, adware, итн., И дека единствениот начин да се поправи ова е да се јавите на бројот за поддршка лажни техники, каде операторот наплаќа надоместок за услуга за поправка што не прави ништо.

Овие такси, кои доаѓаат како годишни, доживотни или еднократни плаќања, се движат од неколку стотици долари до неколку илјади.

„Барем во некои случаи, скокачките прозорци им се закануваат на жртвите дека, доколку ги рестартираат или исклучат своите компјутери, тој може„ да предизвика сериозно оштетување на системот “, вклучително и„ целосна загуба на податоци ““, се вели во судските документи.

Понекогаш, жртвите се измачуваат двапати. Откако ја платиле првичната такса, измамниците прават повици за жртви кои тврдат дека првичната компанија за поддршка излегла од деловна активност. Беше понуден поврат, но подоцна се тврди дека настанала грешка и премногу се вратило. Потоа, од жртвата се бара да ја испрати разликата со помош на картичка за подароци. Слични трикови за „преплатување“ често се случуваат при измама при работа, изнајмување дома и купување домови.

Од 7.500+ измамени жртви, повеќето се постари корисници кои нема да сфатат дека се измамени.

Лејва и Хаке, кои наводно основале компанија за да примаат исплати и да регрутираат други во измама, сега чекаат на судење.

Претходно овој месец, беше откриено дека 281 лица биле уапсени во операција насочена кон измама за е-пошта.