Демонстрантите во Хонг Конг ја користат апликацијата „Мрежа на мост“ за да избегнат кинески цензура

Pengunjuk rasa Hong Kong Menggunakan Aplikasi Mesh ‘Bridgefy’ untuk Menghindari Sensor China

Со тоа што кинеската влада ја искористи целата своја моќ да го задуши востанието што се случува во Хонг Конг, дисиденти, наводно, користат иновативна нова технологија за да комуницираат едни со други и да ги организираат своите протести. За да се заобиколат уништувачката цензура на Интернет, наметната од Пекинг, демонстрантите користеа мрежа за радиодифузна мрежа што не користи Интернет.

Тоа е според Форбс, кој рече дека демо-демонстрантите демонстранти користат нова апликација за мобилни пораки што користи Bluetooth наместо Интернет за да испраќаат и примаат пораки. Именуван Мост (Андроид, iOS), оваа апликација прави истоимено стартување на Силиконската долина и со помош на мрежа Мрежа Bluetooth за поврзување на корисниците низ градот. Според компанијата за анализи и истражувања, Аптопија, апликацијата во последните неколку недели бележи астрономски раст, при што преземањата се вели дека се зголемиле за скоро 4.000 проценти во текот на изминатите 60 дена.

Интересно е да се види како се развиваат масовните движења и про-демократските востанија низ целиот свет во текот на изминатата деценија. Додека арапските демонстранти во пролетта во 2011 година широко го користеа BlackBerry Messenger за да ги организираат своите протести, Telegram, WhatsApp и други OTT апликации станаа алатка за избор на повеќето организации кои сакаат да одржат масовни акции, протести и бунтови.

Сепак, со сето горенаведено користење релативно слична технологија, Bridgefy се истакнува затоа што користи непозната технологија која сега стана спас за про-демократските идеолози во Хонк Конг. Според ко-основачот на Брифифи и извршен директор, Хорхе Риос, во апликацијата се забележани повеќе од 60.000 апликации инсталации само во последните седум дена, претежно од корисници на островите под кинески контроли. Според неа, „Луѓето го користат за да се организираат и да останат безбедни, без да се потпираат на Интернет-врска“.