Дигиталните асистенти се подобри, вели најновиот „IQ тест“

Дигиталните асистенти се подобри, вели најновиот „IQ тест“

Дигиталните асистенти се подобруваат, вели последно

Додека Асистентот на „Гугл“ и „Сири“ сè уште не се совршени, се чини дека овие дигитални асистенти се подобруваат секоја година. Барем тоа го покажува годишниот тест за интелигенција Loup Ventures. Асистентот на Google е сè уште најдобар меѓу пакетите, но AmazonAlex е во чекор со тоа и покажа одлични знаци на подобрување. Оваа година е исто така првпат Кортана на Мајкрософт да не биде дел од тестот и тоа е соодветно бидејќи тие сè уште бараат друга адреса за нивниот дигитален асистент.

Тестот уште еднаш постави исти прашања за сите инволвирани дигитални асистенти и овој пат тие се фокусираа на дигиталните асистенти базирани на паметни телефони. Истражувања се направени и за паметни звучници, но овој се фокусираше исклучиво на Google Assistant на Pixel XL со Android Pie, Alexa преку апликацијата iOS и Siri преку iOS 12.4. Тие се класифицирани на две метрика: прво, дали разбравте што се бара и второ, дали дадовте точен одговор?

Во овие метрика, Асистентот на Гугл беше повторно најдобар, бидејќи ги разбра сите поставени 800 прашања и беше точен 93% во правилното одговарање на тие прашања. Иако Алекса беше само трета, таа исто така беше најнапредната. Тој беше точен 99,9% во разбирањето на прашањето и потоа одговори правилно 79,8% од времето. Ова беше огромно подобрување од 61,4% од минатата година и е најголем скок откако започнаа да објавуваат резултати.

Поставените 800 прашања беа поделени во пет категории: локална, деловна, навигација, информација и команда, сите од нив се објаснети. Четири од овие пет, Асистент на Гугл беше победник. Но, кога станува збор за командите, уште еднаш Сири ги удри до максимум. Разбирливо, Алекса заостанува зад овие два кога станува збор за командите, бидејќи се смета за апликација од трети страни.

Пред сè, Loup Ventures вели дека перформансите на овие тројца дигитални асистенти постојано се подобруваат. Асистентот на Гугл се подобри за 7 процентни поени, додека Алекса имаше подобрување од 18 поени. И бидејќи резултатите се веќе скоро 100%, може да изгледа дека наскоро ќе можат да одговорат совршено, но секако она што можат да го разберат е „во рамките на разумот“, но не е секогаш паметно во целост.