Еве ги врвните карактеристики за безбедност и приватност на WhatsApp

WhatsApp users, take a note

Истражувачите за безбедност на контролните пунктови неодамна објавија голем број слабости на WhatsApp што може да им овозможат на хакерите да го измамат идентитетот на корисникот, па дури и да го променат текстот на одговорите на другите луѓе. Како одговор, WhatsApp рече дека слабостите пријавени не се безбедносни слабости и дека предложените подобрувања ќе ја направат платформата „помалку лична“.

Иако енкрипцијата „крај-до-крај“ на WhatsApp осигурува дека разговорите се приватни, сајбер-криминалците се обидуваат да го играат системот на различни начини. За милиони корисници на WhatsApp, важно е да ги знаете главните безбедносни и безбедносни карактеристики што ги нуди оваа платформа.

Пријавете сметка
Спам е еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат повеќето платформи за инстант пораки. WhatsApp не е исклучок. Оваа апликација им овозможува на корисниците да ги пријавуваат и блокираат овие сметки. Ако примате спам пораки од поединци или групи, ова е она што можете да го направите. Отворете го разговорот, потчукнете го името на испраќачот (може да биде индивидуа или група). Откако ќе го отворите профилот, движете се надолу кон дното на екранот и потчукнете на “Извештај за контакт” или “Група за известување”. Исто така, можете да блокирате голем број за да престанете да примате пораки заедно. Можете исто така да оставите група која продолжува да испраќа спам.

Двостепена верификација
Од „Епл“ до „Гугл“, сите водечки интернет компании им препорачуваат на корисниците да овозможат двостепено верификација. Ова носи уште еден слој на безбедност на вашата сметка. Исто така, помага да бидете известени доколку некој се обидува да ја пробие вашата сметка. За да овозможите двостепена верификација за вашата сметка на WhatsApp, ова е она што можете да го направите. Отворете ги поставките во апликацијата, допрете на Сметка и потоа одете на веродостојна фаза. Еве, кликнете на копчето “активирај” за да ја активирате функцијата. Осигурете се дека ја обезбедите точната адреса за е-пошта што подоцна можете да ја користите за да добиете шестцифрен ПИН-код.

Групни поставки
WhatsApp неодамна ја активираше најбараната функција што им помага на корисниците да престанат другите да ги додаваат во Групата WhatsApp без нивна дозвола. WhatsApp сега ви дозволува да изберете помеѓу „сите“, „мојот контакт“ и „не“ за да ве додадат во група. Иако е стандардно поставено на “сите”, можете да ги промените поставките со допирање на менито со три точки> Поставки> Сметка> Приватност> Групи. Оваа одлика е достапна и за паметни телефони со седиште во iOS и KaiOS.

Изгубен и украден телефон
Бидејќи корисникот прво ја заклучува SIM-картичката, станува тешко за корисниците на WhatsApp да ја ресетираат сметката заради верификација на дојдовни СМС / телефонски повици до регистрираниот број. WhatsApp ви дава две опции во овој поглед. Прво, можете да добиете нова СИМ-картичка со активиран регистриран број за повторно да инсталирате WhatsApp на вашиот мобилен телефон. Бидејќи WhatsApp работи само на еден телефонски број, сметките на украдените телефони автоматски се ресетираат. Втората опција е да испратите е-пошта на WhatsApp. Испратете ја поддршката на WhatsApp со „Изгубено / украдено: Ве молиме деактивирајте ја мојата сметка“ во телото на е-поштата со вашиот целосен телефонски број во меѓународен формат.