Епл издаде изјава за „заклучување“ на замена на батеријата од трети страни

Peneliti Google merinci eksploit iOS yang dapat mengambil alih iPhone dengan pesan teks

Не е тајна дека Apple историски гледано е многу предизвик за сопствениците на iPhone да ги отворат своите уреди и да ги заменуваат компонентите, став што секако ја објаснува привлечноста на компанијата за завртките на pentalobe. Од ApplePoin профитабилно, тоа е безбедносен проблем. И, иако ова може да изгледа како ништо друго освен општо дискусија, реалноста е дека замените на батерии од трети страни можат да имаат потенцијално сериозни последици, како што видовме во неодамнешното видео, со експлодирачки iPhone.

Имајќи го тоа предвид, iFixit Минатата недела откри дека „Епл“ имплементира нешто од невообичаено заклучување на софтвер на iOS што ги спречува корисниците да ја проверат здравјето на батеријата на нивниот „iPhone“, доколку се заменат со неовластено трето лице. Наместо тоа, корисниците кои се заинтересирани да го проверат здравјето на нивните батерии, се поздравуваат со следнава порака: „Не можам да потврдам дека овој iPhone е оригинална батерија на Apple. Здравствените информации не се достапни за оваа батерија. “

Она што предизвикува малку лутина е дека пораката се појавува дури и ако трето лице ќе ја инсталира батеријата од друг iOS уред. iFixit Забелешка:

Чипот што се користи во поновите iPhone батерии вклучува карактеристика за автентикација која чува информации за да ја прикачи батеријата на логичката табла за iPhone. Едноставно кажано, ако батеријата нема единствен клуч за автентикација што го очекува логичката табла на iPhone, ќе ја добиете пораката “Услуга”.

Овој проблем е соопштено дека влијае на AppleLineup 2018 исклучиво, иако има смисла дека ќе видиме дека слични проблеми се појавуваат со претстојниот iPhone 11 на iPhone 11.

Со тоа што многу корисници го следат чувството, однесувањето на Apple тука е непотребно и веројатно непријателски расположено кон корисниците, компанијата порано денес издаде изјава за проблемот за повеќе.

Ние сме многу загрижени за безбедноста на нашите клиенти и сакаме да обезбедиме замената на батеријата да се изврши правилно. Сега има повеќе од 1.800 официјални даватели на услуги на Apple низ САД, така што нашите клиенти имаат уште полесен пристап до подобрувања на квалитетот.

Минатата година воведовме нова функција за да им овозможиме на клиентите да знаеме дали не можеме да потврдиме дека е инсталирана нова оригинална батерија од овластен техничар по процесот на поправка на Apple. Оваа информација е таму за да ги заштитиме нашите клиенти од оштетување, слаб квалитет или користени батерии што можат да предизвикаат проблеми со безбедноста или перформансите. Ова известување не влијае на можноста на клиентот да го користи телефонот по поправките без дозвола.

Сите кажано, мислам дека некои од реакциите против „Епл“ во овој поглед се нешто неразумни. Батериите за замена на трети лица сè уште функционираат правилно, сè додека нивните перформанси воопшто не се засегнати. Ако само големината што ја презеде Епл беше дека не може да се прикаже здравјето на батеријата, тоа навистина не личеше на што да се реши. И, иако можете да тврдите дека Apple е многу внимателен, видеото овде ги покажува опасностите што можат да се појават при заменувањето на iPhone телефони преку неофицијални канали.

Извор на слика: Фото: JIM LO SCALZO / EPA-EFE / Shutterstock