ЕУ предлага правила за вештачка интелигенција за ограничување на ризикот

Европската унија во средата започна предлог за регулирање на вештачката интелигенција која повикува на строги правила и заштита на ризичните апликации на технологијата што брзо се развива.

Овој извештај е дел од пошироката стратегија за дигитален блок, насочена кон одржување на нејзината позиција како глобална одредница за брзина на технолошките стандарди. Големите технолошки компании кои сакаат да ги експлоатираат огромните и профитабилни европски пазари, вклучително и оние од САД и Кина, мора да играат со нови правила што влегуваат во сила.

Извршната комисија на ЕУ соопшти дека сака да развие „рамка за сигурна вештачка интелигенција“. Претседателот на Европската комисија Урсула фон дер Лејен им нареди на своите главни заменици да направат координиран европски пристап кон стратегијата за вештачка интелигенција и податоци 100 дена по стапувањето на должноста во декември.

„Willе бидеме многу внимателни кога се во прашање човековите права и интереси“, им рече Фон дер Лејен пред новинарите во Брисел. „Вештачката интелигенција мора да им служи на луѓето, и затоа вештачката интелигенција мора секогаш да ги почитува правата на луѓето“.

Лидерите на Европската унија, кои се заинтересирани за градење „технолошки суверенитет“, исто така објавија стратегии за отворање податоци од континенталните бизниси и јавниот сектор, за да можат да се искористат за понатамошно иновации во вештачката интелигенција. Официјални лица во Европа, кои немаат огромна домашна технологија, се надеваат дека ќе се израмнат со САД и Кина со помош на широк и растечки блок на податоци за индустријата за, како што очекуваат, е претстојниот бран на дигитална трансформација.

Тие исто така предупредија дека се подготвуваат се повеќе регулативи за странски технолошки компании со претстојниот „Закон за дигитални услуги“, сеопфатен преглед на тоа како блокот се однесувал кон дигиталните компании, вклучително и потенцијално да ги прави одговорни за незаконска содржина објавена на нивните платформи. Постојаниот проток на технолошки газди на Силиконската долина, вклучително и извршниот директор на Фејсбук, Марк Цукерберг, извршниот директор на „Гугл“, Сундар Пичаи и претседателот на „Мајкрософт“ Бред Смит, го посетија Брисел во последните неколку недели, како дел од вистински обид за лобирање.

„Не сме ние кои треба да се прилагодиме на сегашната платформа. Ова е платформа која треба да се прилагоди на Европа “, рече Тиери Бретон, комесар за внатрешниот пазар. „Тоа е пораката што ја испративме до извршниот директор на оваа платформа кога дојдоа да нè запознаат“.

Ако технолошките компании не можат да изградат систем „за нашите луѓе, ние ќе регулираме и ние сме подготвени да го сториме тоа во Законот за дигитални услуги на крајот на годината“, рече тој.

Во извештајот на ЕУ се вели дека се потребни јасни правила за решавање на „системите со висок ризик за интелигенција“, како на пример оние во регрутирање, здравствена заштита, спроведување на законот или превоз, кои мора да бидат „транспарентни, следливи и гарантирани надзор на човекот“. Другите системи на вештачка интелигенција можат да доаѓаат со етикета во која се вели дека тие се во согласност со стандардите на ЕУ.

Вештачката интелигенција користи компјутери за обработка на големи збирки на податоци и донесување одлуки без човечки влез. На пример, се користи за трговија со акции на финансиските пазари или, во некои земји, за скенирање на лица од луѓе за да се најдат кривични осомничени.

Иако може да се користи за подобрување на здравјето, земјоделството да се направи поефикасно или да се бори против климатските промени, тој исто така носи ризици. Не е јасно какви податоци работат системот за вештачка интелигенција. Системите за препознавање на лицето може да бидат пристрасни кон одредени социјални групи, на пример. Исто така, постои загриженост во врска со приватноста и употребата на технологија за криминални цели, се вели во извештајот.

Упатството за вештачка интелигенција во насока на човекот е многу важно затоа што „ништо позитивно нема да се постигне ако не веруваме во технологија“, рече Маргарет Вестагер, извршен потпретседател кој ја надгледува дигиталната стратегија на ЕУ.

Според предлогот, кој е отворен за консултации со јавноста до 19 мај, властите на ЕУ сакаат да можат да ги тестираат и потврдуваат податоците што ги користат алгоритмите кои ја поддржуваат вештачката интелигенција на ист начин како што вршат увид во козметиката, автомобилите и играчките.

Важно е да се користат непристрасни податоци за обука на високо-ризични системи за вештачка интелигенција за да можат да се избегне дискриминација, соопшти комисијата.

Особено, од системите за интелигенција може да се побара да користат податоци што одразуваат пол, етничка припадност и „други можни причини за забранета дискриминација“.

Другите идеи вклучуваат зачувување на податоците за да помогнат во следење на какви било проблеми и да го натераат системот за ВИ јасно да ги опише неговите способности и ограничувања. Корисниците мора да бидат известени кога комуницираат со машините, а не со луѓето, додека луѓето мора да бидат одговорни за системот и да имаат конечни решенија за решенија, како што се одбивање на апликации за придобивки од социјална заштита, се вели во извештајот.

Лидерите на ЕУ велат дека исто така сакаат да отворат дебата за тоа кога ќе дозволат препознавање лице во систем за далечинска идентификација, кој се користи за скенирање на толпата луѓе за да се испитаат лицата на луѓето со оние во базата на податоци. Ова се смета за „највознемирувачка форма“ на технологијата и е забрането во ЕУ, освен во посебни случаи.