Е-пошта Тандерберд се преселува во МЗЛА, нова подружница на фондацијата Мозила

Thunderbird email

Е-пошта за гром

Mozilla денес објави дека нејзиниот клиент за е-пошта Thunderbird се пресели во MZLA Technologies Corporation, подружница на Mozilla за да му помогне на тимот за развој на Thunderbird да „ангажира полесно, да дејствува побрзо и да ги спроведува идеите што претходно беа невозможни“. Може да очекувате повеќе информации да бидат достапни за клиентите за е-пошта на Thunderbird во наредните месеци. Монца објаснува малку повеќе за новиот дом на Тандерберд на блогот „Тандерберд“.

Определување од овој чекор вклучуваат:

– Thunderbird ќе продолжи да биде слободен и софтвер со отворен извор.
– Распоредот за издавање нема да се промени.
– МЗЛА ќе може да „истражи понуда на производи и услуги на нашите корисници кои не се можни во рамките на Фондацијата Мозила“.
– „Овој чекор ќе му овозможи на проектот да собере приходи преку партнерства и не-добротворни донации, што пак може да се искористи за покривање на трошоците за нови производи и услуги“.

„До денес, проектот„ Тандерберд “ќе работи од нова подружница во целосна сопственост на фондацијата„ Мозила “, корпорација МЗЛА технологии. Овој чекор трае веќе некое време затоа што Тандерберд еволуираше во донации, персонал и аспирации. Ова нема да влијае на дневните активности или мисии на Thunderbird: Thunderbird сепак ќе биде слободен и со отворен извор, со истиот распоред за издавање и луѓето кои го водат проектот.

Имаше време кога иднината на Тандерберд беше неизвесна, а не беше јасно што ќе се случи со проектот откако беше решено корпорацијата Мозила повеќе нема да го поддржува. Но, во последните години придонесите од корисниците на Thunderbird овозможија проектот да расте и да се развива органски во рамките на Фондацијата Мозила. Сега, за да обезбедиме оперативен успех во иднина, по неколкумесечно планирање, градиме нов пат напред. Преминувањето во MZLA Technologies Corporation не само што ќе дозволи проектот Thunderbird да биде пофлексибилен и агилен, туку ќе ни овозможи да истражиме и нудиме производи и услуги на нашите корисници кои не се можни во рамките на Фондацијата Мозила. Овој чекор ќе му овозможи на проектот да собере приходи преку партнерства и не-добротворни донации, што пак може да се искористи за покривање на трошоците за нови производи и услуги.

Фокусот на Thunderbird нема да се промени. Ние остануваме посветени на создавање исклучителна технологија со отворен извор што се фокусира на отворените стандарди, приватноста на корисниците и продуктивната комуникација. Советот на Thunderbird продолжува да го надгледува проектот, а тимот што го води развојот на Thunderbird останува ист. “

Извор: Мозила : Лилиутирање

Најновата понуда за гаџети на Гејки