Затворете го Google Hangouts за корисниците на G Suite одложено, …

Затворете го Google Hangouts за корисниците на G Suite одложено, ...

Google го одложи затворањето на Hangouts за корисниците на G Suite до јуни 2020 година. Компанијата ќе започне со повлекување на класичните корисници на Hangouts од октомври. Овие корисници потоа ќе се преселат во Hangout Chat или Hangouts Meet и овој краен датум на транзиција беше одложен за јуни 2020 година. Гугл објави во март 2017 година дека ќе го пренасочи Hangouts, неговиот клиент за мулти-уреди за инстант пораки, за повеќе да се фокусира на компанијата . Потоа, тој воведе две услуги на G Suite: Запознајте се со Hangouts и дружење: првиот е алатка за комуникација базирана на текст за тимови, втората им овозможува на видео состаноци, повторно за деловните корисници.

Во новиот блог пост, Гугл известува дека транзицијата од класични корисници на „Hangouts“ во „Hangouts Meet“ и „Hangouts Chat“ е одложена до јуни 2020 година. Компанијата вели дека конечниот датум ќе биде објавен подоцна. Гугл изјави за „The Verge“ дека причина за одложувањето е тоа што ИТ компаниите велат дека луѓето се многу навикнати на Hangouts и дека „би сакале повеќе време да мигрираат организации од класичен Hangouts до Hangout Chat“.

Компанијата дури планира да додаде повеќе функции во класичниот Hangouts додека сè уште е во употреба, за да помогне во олеснување на процесот на транзиција. Во класичен Hangouts, корисникот може да испрати директна порака само на друг корисник во моментов, но во иднина компанијата планира да додаде можност за прегледување или учество во групни разговори.

Google прецизира дека клиентите на G Suite можат да ги транзицираат своите корисници веднаш ако сакаат. Процесот е детално објавен во блогот. Многу компании користат пакет услуги на Google за да обезбедат е-пошта, комуникација, продуктивност и алатки за чување на облак на своите вработени и овие промени ќе влијаат само на овие корисници од јуни 2020 година. Сепак, кон крајот на 2020 година, компанијата се обидува да ги пренесе сите корисници на G Suite кон нови услуги

.