Заштитете го вашиот паметен телефон и Whatsapp од кражби

Lindungi ponsel cerdas Anda dan Whatsapp dari pencurian

Тој паметен телефон Тој стана неразделен сопатник на многу Шпанци. Во Шпанија веќе 54,2 милиони мобилни канали, според податоците на CNMCа телефонот стана најдобар таен заштитник.

Пораки, важни разговори, банкарски информации, лична сметка на социјалните мрежи, приватна фотографија. Сето ова се чува на паметен телефон кој сè повеќе ги возбудува интересите на другите пријатели.

И покрај нивните високи цени, мобилните телефони со висока цена, чинат повеќе од 800 евра, а некои достигнуваат скоро 2.000, тие се во многу шпански џебови и паричници. А негрижата или заборавеноста ве тера да изгубите многу пари и исто така многу важни информации.

Пред грабеж или занемарување, првото нешто што треба да направите е да ја откажете линијата и Заклучување на SIM картичка со повик до телефонската компанија чија услуга била склучена договори. Сепак, сè уште информациите зачувани на уредот, како што се разговорите WhatsApp, не се безбедни.

“Дури и ако вашата SIM картичка е заклучена и телефонската услуга е суспендирана, WhatsApp може да се користи со WiFi врска, ако не контактирате со нас за да побарате деактивирање на вашата сметка”, се вели во апликацијата.

Исто како што телефонските броеви се деактивираат, WhatsApp исто така ви овозможува да ја деактивирате поврзаната сметка. Сепак, за да го направите овој чекор треба да се напише на американските компании.

Како што е објаснето во полето на најчесто поставуваните прашања, корисниците мора да испратат е-пошта до [email protected] Предмет мора да ја содржи следната фраза: „Украден / изгубен телефон: Ве молиме деактивирајте ја мојата сметка“.

Покрај тоа, телефонските броеви мора да бидат означени во меѓународен формат, т.е., со шпански префикс (+34). Откако ќе го направите тоа, WhatsApp ќе одговори во рок од два дена со договорот за бришење на сметката.

Криптирање на мобилен телефон

Биометриската безбедносна треска предизвика повеќето уреди да имаат читач на отпечатоци или, во најдобар случај, препознавање на лице. Ако не, барем ова има дигитална шема што спречува бесплатен пристап до екранот да не е заклучена.

Сепак, повеќето имаат мерки за криптирање, и iOS и Android, да бараат лозинка, шема или ПИН при вклучување на телефонот, надвор од заклучувањето на SIM-картичката. Така, податоците зачувани на паметните телефони се побезбедни.

Експертите исто така препорачуваат да направите резервна копија за да добиете информации од уредот. Со телефон со Android, можете да користите сметка на Google за да направите резервна копија. Со iPhone, ова е преку iCloud.

Покрај тоа, најновите уреди ја имаат апликацијата Find my Google уред. Преку оваа апликација, корисниците можат да ја проверат локацијата на мобилниот телефон на картата преку компјутерски прелистувач или друг уред.

Покрај тоа што ќе го најдете, можете да звучите и аларм, па дури и да го заклучите екранот со лозинка. Конечно, постои функција за бришење на сите лични податоци од телефонот и враќање на фабричките поставки. Сепак, сите овие опции работат само ако телефонот е вклучен и има интернет врска.