За Мајкрософт, оперативниот систем Виндоус веќе не е најважниот производ

Untuk Microsoft, Windows OS Bukan Lagi Produk Paling Penting

За скоро 3 децении, Windows оперативниот систем е центар на продажната стратегија за Microsoft Corporation NASDAQ: MSFT). Сценариото, сепак, брзо се менува.

Настанот Microsoft Surface, што се случи минатата среда, имаше многу нови најави кои беа интересни за јавноста. Од сето ова, ново откритие Surface Duo и Surface Neo уредот предизвикува најмногу бранувања. И, се разбира, производите подготвени за финалното издание во 2020 година се во нивниот прв промотивен циклус.

Во едно вакво промотивно интервју, извршниот директор на компанијата, Сатија Надела, за публикацијата Wired news изјави дека Виндоус „веќе не е најважниот слој„За Мајкрософт. Иако изјавата ги изненади многу луѓе, а не изненадени, сепак, тоа не беше неочекувана или неочекувана изјава. Заминувањето на Windows Head, 2018 година, Тери Мајерсон и реорганизацијата на постојниот тим на Виндоус обезбедува неколку индиции.

Преместено од Виндоус

Оваа реконструкција го прави тимот поделен на 2 различни екипи. Единицата за развој на јадрото PT Windows е споена со тимот на Microsoft Azure, облак и платформата на компанијата AI. Вториот тим се разви во тимот на „Искуства и уреди“ на тимот „Виндоус и уреди“. Ова објаснува дека фокусот на Мајкрософт сега се префрла на проширување и интегрирање на облак и АИ во нивното поголемо покривање на услугата.

Surface Duo и Surface Neo

Во моментов, AI и областите на Microsoft се обидуваат да ги направат своите услуги подостапни за другите корисници на оперативниот систем, почнуваат да се појавуваат во форма на нови уреди Surface Duo и Neo Surface.

Овие производи двоен екран уреди, и двете различни големини на екранот. Шарката од 360 степени им овозможува на корисниците да ја свиткаат и користат како уред со еден екран. Сепак, овој уред не треба да се меша со уреди со преклопен екран.

Neo Surface, кога функционира како уред со еден екран, шпекулира околу 9 инчи. Кога ќе се отвори за капацитет со двоен екран, тој ќе дојде до големината на лаптопот. Има Bluetooth конекција за надворешна тастатура кога корисниците сакаат да ја користат како компјутер. Оперативниот систем на уредот ќе биде целосно нов Windows 10X, специјално дизајниран за уреди со двоен екран.

Surface Duo е покомпактно од обата и секој екран е со јачина од 5,7 инчи. Но, за разлика од претходните напори на Microsoft за мобилни телефони со Windows OS, Surface Duo работи на Android. Ова е голем чекор напред за „Мајкрософт“, во споредба со нивниот претходен тврдокор кон брендирање.

Прегратка еволуција

Одлуката на Мајкрософт конечно да се прилагоди на посоодветен оперативен систем за мобилни уреди покажува желба да направат конструктивни промени. Панос Панај, главен офицер за производи на Мајкрософт, го објасни со повикување на поширок опсег на апликации и поддршка за оперативниот систем на Android.

Тој за The Vergecast изјави:

“Вие сакате да им дадете на клиентите што сакаат во форма фактор што го користат. Ние го научивме ова – ајде да го искористиме вистинскиот оперативен систем на погрешен производ или обратно. Но, што е вистинскиот оперативен систем за факторот на форма? И во овој случај, на мобилните уреди, Андроид е јасен избор “.

Оваа јасна тангента доведува до можност Windows да биде заменет со Android. Сепак, Panay преживува Windows сè уште ќе се користи сè додека клиентите користат уреди што не се компатибилни со оперативниот систем Android.

Значи, иако Виндоус е еден од главните производи на Мајкрософт долго време, тој ќе се одвива зад горилникот бидејќи Мајкрософт работи на развој на понови технологии.