Земјиштето на InSight на НАСА открива „маркети“ на Црвената планета

Pendarat InSight NASA mendeteksi 'marsquakes' di Planet Merah
Во контекст: Ако живеете на оваа планета повеќе од неколку децении, може да доживеете една или две природни непогоди. Торнадите, земјотресите, ураганите и цунамите се вообичаени ширум светот, но новите информации покажуваат дека тие се исто така вообичаени и на другите планети: поточно на Марс.

Уште во 2018 година, слетачот на НАСА „ИнСит“ слета на површината на Марс, со цел да се испита внатрешноста на Црвената планета. InSight работи околу три месеци и се појавија неколку интересни резултати. Според извештаите, InSight открил стотици „маркети“; планетарни потреси кои се однесуваат слично на природните феномени што ја тресат земјата што ја доживуваме на Земјата.

Овој земјотрес е предизвикан од „долгорочно ладење“ на Марс – додека планетата се лади, нејзината кора станува се повеќе кревка и почнува да попушта или дури и да се крши. Влијанието на овие пукнатини може да се почувствува на патот на површината.

Тежината на повеќето откриени мочуриштата е бледа во однос на земјотресите, но околу 20 потреси се „релативно значајни“, тврди The Verge, доаѓајќи со моќност од „3 или 4“. Сепак, во најголем дел, дури и најлошиот земјотрес нема да претставува многу закани по животот на човекот. „Марс е место каде би можеле да кажеме дека сеизмичката опасност е многу мала“, рече членот на тимот на InSight, Филип Логна, во соопштението за печатот. „Барем во овој момент“.

Тоа е добра вест за човештвото на долг рок; сè додека нашите напори да ја колонизираат Црвената планета вродија со плод. Сепак, засега, оваа вест е само интересно парче тривијална материја што дополнително ги покажува многу разликите помеѓу Земјата и нашата далечна и нестоospубива братучетка.