Зошто акциите на Android се подобри од прилагодените ROM-а на Android од Samsung, LG, Xiaomi, Oppo и другите паметни телефони

Mengapa Stock Android Lebih Baik Daripada ROM Android Kustom dari Samsung, LG, Xiaomi, Oppo dan Smartphone Lainnya

Во 2019 година, Android има 76.08% удел на пазарот, според Statcounter.

И дел од причината за извонредниот успех на Андроид е дека сите големи OEM смартфони го користат Android оперативниот систем за напојување на уредот.

Друг мобилен оперативен систем кој добива 22% удел на пазарот е iOS, кој се користи само на iPhone.

Значи, покрај тоа што се натпреваруваат со iPhone, сите други Android паметни телефони се OEM едни со други.

И за да ги направат паметните телефони уникатни, тие прават прилагодување на Android оперативниот систем за да можат да понудат уникатно искуство за нивните паметни телефони.

Постои постојана дебата за тоа дали Android Stock е подобар или прилагодените ROM-а за Android се направени од OEM.

Чист Гугл

Кога зборуваме за Android Stock, зборуваме за оперативниот систем Android во неговата оригинална форма, која обезбедува Чисто Google Experience заради сите услуги на самиот Google.

Не се прават никакви прилагодувања, така што воопшто не добивате bloatware.

Кога купувате паметен телефон од Samsung, LG, Asus или Sony, тие навистина го прилагодуваат Android OS, за да го претстават својот кориснички интерфејс (UI), заедно со нивните услуги.

Значи, корисникот конечно има два вида апликации за иста услуга. Како, на смартфоните Samsung, ќе има апликација за календар од Samsung и исто така од Google.

Покрај Google Assistant, мобилните телефони Samsung имаат и Bixby. Тие исто така имаат менаџер за лозинка Samsung и го оневозможија управникот со лозинка на Google.

Покрај тоа, производителите на паметни телефони се занимаваа и со други апликации од трети страни, така што тие можат да бидат слободни да инсталираат апликации од овие компании.

Но, кога користите паметен телефон со Android, не добивате услуга од трети страни што е претходно инсталирана. Според мое мислење, ова е почисто искуство и ми се допаѓа како што е.

Направете го тоа свој

Една од предностите на специјалниот ROM-от на Android е што изгледа различно и уникатно од Android Stock, што наликува на истото на секој мобилен телефон, без разлика дали е предводник или среден опсег.

Сепак, Android е за сите прилагодување и има многу апликации од трети страни достапни на Play Store кои ќе ви овозможат целосно да го персонализирате вашиот паметен телефон со Android.

Од заклучениот екран до фрлачот на апликации, до иконата за апликација, скоро секој аспект на Android може да се персонализира. Откако ќе започнете да го правите ова, нема да се вратите.

И во некои случаи дури и ако купите паметен телефон кој има UI за врв на Android, ќе завршите со персонализирање на вашиот Android телефон.

Побрзо ажурирање

Друга одлична работа за користење на паметен телефон со Android акции е што побрзо добивате ажурирања. Значи, кога Google ќе ја објави следната верзија на Android, вашиот паметен телефон најверојатно ќе биде првиот што ќе добие ажурирање.

Затоа што, само Гугл го контролира оперативниот систем Андроид и има мали прилагодувања потребни за OEM на паметни телефони. Ова е една од најголемите причини зошто паметните телефони добиваат ажурирања што се одложуваат, а ажурирањата застануваат за една или две година.

Андроид акции, исто така, достапни на среднорочни паметни телефони

Вообичаена заблуда е дека само слики од паметни телефони од Google работат со Android акции, а паметните телефони чинат многу.

Никој не сака да потроши 1.000 долари на паметен телефон за да има искуство со Android акции, а Гугл го знае тоа и затоа го воведуваат и средниот сегмент.

Тие неодамна ги лансираа Pixel 3A и Pixel 3A XL, иако овие паметни телефони се достапни по цена од околу 400 американски долари на меѓународниот пазар, сепак во Индија се прилично скапи околу 40000 фунти.

И тука се појавува паметниот телефон под Android One на сликата.

Google знае за фрагментација на Android, само 22,6% од корисниците користат Android 9.0, а повеќе од 14,5% од корисниците се изгубени во светот на оперативниот систем Android 5 години.

Зошто акциите на Android се подобри од прилагодените ROM-андроид од Samsung, LG, Xiaomi, Oppo и другите паметни телефони 1

Гугл прави сè, од испуштање на името на Десертот од верзијата „Андроид“ до започнување програма како „Андроид еден“, која ветува чести ажурирања на верзијата „Андроид“ најмалку во наредните три години.

Xiaomi Mi A3 е најприфатливиот паметен телефон за нешто помалку од 250 американски долари лансиран оваа година.

Има многу повеќе паметни телефони во сегментот Mid Range кои нудат искуство со Android Stock.

Дали имате предност? Андроид или прилагодена ROM?