Зошто не мора да користите отпечатоци од прсти како клуч на паметен телефон Андроид

Mengapa Anda Tidak Harus Menggunakan Sidik Jari sebagai Kunci di Ponsel Cerdas Android

Сè уште се сеќавам кога Apple го лансираше iPhone 5 во септември 2013 година. Ова беше првиот паметен телефон што складираше скенер за отпечатоци од прстот на почетното копче што стана комерцијален хит. Денес, ќе најдете лични карти за допир на скоро сите буџетски паметни телефони од кинескиот гигант. Ова стана стандардно и сите го користат. Но, дали треба?

Не треба да користите отпечатоци од прсти на паметни телефони со Android 1

Да, јас го користам отпечатокот за отклучување на паметниот телефон. Брз и удобен. Сепак, честопати се прашувам дали е безбеден. Корисник на Твитер споделете видео неодамна демонстрираше како капакот на паметниот телефон од 2 долари е во состојба да ја заобиколи проверката на автентичноста на отпечатоци Страшна ставка. Мислите дека тие ја усовршиле технологијата после години, но за жал, не.

Ова е причината зошто не треба да размислувате да користите скенер за отпечатоци од прсти за да го отклучите паметниот телефон со Android. Не можам да кажам многу за iPhone во овој момент заради недостаток на докази за спротивното. Но, некои точки сè уште важат и за вас. Вие станувате судија.

1. Самсунг штанд

Samsung брзо го реши овој проблем и издаде изјава преку Engadget рекоа дека се обидуваат да го поправат. Изненадување дека може да се користи едноставен транспарентен случај за да се намали нешто многу безбедно како отпечатоци од прсти. Треба да биде уникатен за секој поединец и невозможно да се разбие.

Не треба да користите отпечатоци од прсти на паметни телефони со Android 2

Но, што се тие? Дали треба да се потпрете на биометриската безбедност ако мора да го заштитите вашиот паметен телефон? Дали е посигурен од PIN-от или лозинката, за што е потребно повеќе време за внесување? Одговорот е не, и ќе ја објаснам причината.

2. Лесно за сечење

Велат дека сте некој важен. Ако сакам да пристапам до вашиот паметен телефон користејќи биометрика, како што се отпечатоци од прсти, можам да ве присилам, да ве испуштам, да го исечете прстот и да го лепам на скенерот за да го отклучите вашиот паметен телефон против вашата волја. Да, ги добивам овие идеи од холивудските филмови, но не е тешко ако некој е очаен.

Не треба да користите отпечатоци од прсти на паметни телефони со Android 3

Еднаш го отклучив смартфонот со Android на мојот пријател кога заспа да упати повици со шеги. Па, тој не е среќен. Мојот аргумент? Најмалку, јас не го пресеков прстот на половина! Корисниците на Google Pixel се соочуваат со а сличен проблем, и компанијата се подобрува.

Се разбира, ПИН-и лозинки бараат повеќе време и проблеми, во споредба со биометриската автентикација, како што се IRIS, скенирање на лице, отпечатоци од прсти, но и побезбедни. Дали ја сакате мојата лозинка? Мора да ме тепаш. Повторно, не пријатно сценарио, но барем, јас имам поголема контрола и во многу случаи, ќе преживеам.

3. Домашно право

Во зависност од тоа каде живеете и со кои закони управувате вие, сè ќе биде различно за вас. Во САД, граѓаните се заштитени четврто и петти амандман. Јас ќе ти го олеснам. Не можете да бидете присилени да го отклучувате паметниот телефон освен ако не сте уапсени, постои можна причина, полицијата има налог за пребарување, или се согласувате на претресот, доброволно. Имате одредена заштита од свои обвиненија и незаконски претреси и заплени.

Меѓутоа, ако одбиете да го отклучите вашиот мобилен телефон, таму може да биде последица. Кога се сомневате, контактирајте го EFF (Фондација за електронски граница) за итна правна помош. Полициската бруталност е евидентна во сите делови на светот, само на различни нивоа.

Не треба да користите отпечатоци од прсти на паметни телефони со Android 4

Тоа значи, полицијата не може да ве присили да го отклучите вашиот уред ако ништо од горенаведените. Сепак, тоа ќе се случи само ако користите ПИН или лозинка. Ако користите биометриска автентикација како отпечатоци од прсти или лице или мрежница, тогаш Полицијата може да ве присили за да го видите вашиот мобилен телефон или да го допрете сензорот за идентификација на допир. Четвртите и петтите амандмани не нудат заштита од ова. Не го знаете тоа?

4. Што се случува кога сте хакирани

Зборувајќи за компромис, хакерите го знаат ова веќе некое време. Тие исто така знаат што е во прашање и активно бараат нови начини да ја заобиколат биометриската автентикација, како што се скенери за отпечатоци и скенирање на лице.

Не треба да користите отпечатоци од прсти на паметни телефони Андроид 5

Тоа е интересна мисла, зар не? Ако вашата лозинка е загрозена, можете да ја промените. Можете да користите нешто што е подолго, посложено и тешко да се погоди. Ако вашата биометрија како отпечатоци од прсти или скенирање на мрежницата е прекината, како го менувате или ажурирате тоа? Willе биде страшно, невозможно и фрустрирачко.

Ние зборуваме за сè на вашиот паметен телефон, како е-пошта, банкарски апликации, слики, видеа и слично. Ние користиме отпечатоци од прсти за да ги отклучиме и менаџерите со лозинка.

Можете да ангажирате подобра безбедност

По направената штета, сè што можете да направите е да ја контролирате. Затоа се нарекува контрола на оштетување. Превенцијата е секогаш подобра. ПИН и лозинката, плус 2FA, се побезбедни. Користењето паметна комбинација може да ги зачува вашите податоци и денот.

Следно: Користете отпечатоци од прст на вашиот компјутер исто така? Дознајте како Synaptics може да помогне подобро да го обезбедите вашиот компјутер. Исто како банкарски трезор.