Зрачењето на iPhone 11 Pro ја надминува нормата двапати

MobiDevices

Лабораторијата за изложеност на RF во Сан Маркос, Калифорнија, го тестираше iPhone 11 Pro и откри дека гаџетот ги изложува корисниците на поголемо зрачење отколку што е дозволено со закон.

За време на тестирањето, беше утврдено дека нивото на електромагнетно зрачење (SAR) на iPhone 11 Pro е 3,8 W / kg, додека FCC постави максимално ниво на изложеност од 1,6 W / kg. Според лабораторијата, тестовите биле извршени со помош на паметен телефон на оддалеченост од 5 мм од манекенот кој бил дизајниран за симулирање на човечкото ткиво. Лабораторијата за радиофреквенција забележува дека ефектите од зрачењето се уште поизразени доколку мобилниот телефон е во џебот на корисникот.

Минатата година, Chicago Tribune нареди слична студија и откри дека нивото на електромагнетно зрачење на iPhone 7 далеку ги надминало федералните граници. Адвокатската фирма FeganScott спроведува дополнителни ревизии во лабораториите кои се официјално овластени од FCC. Излегува дека iPhone 8 го надминува стандардот САР пет пати со директен контакт, а Samsung Galaxy S8 – три пати.

Со дополнителни проверки на FCC од сите овие паметни телефони, вишокот на информации не беше потврден. Но, претставниците од „Брендс брендс“, кои, наводно, ги надминале стандардите за емисија, рекоа дека за тестирање на ФЦЦ, паметните телефони ги снабдувал производителот. Со оглед на тоа што при вршење на независен увид, уредот се купува во продавницата.