Иднината на Тошиба е сомнителна затоа што открива загуба од 5 милијарди долари

Masa depan Toshiba diragukan karena mengungkapkan kerugian $ 5 miliar 1

Иднината на Тошиба е сомнителна затоа што открива загуба од 5 милијарди долари 1

Финансиските тешкотии денес на Тошиба го натераа да го признаат „суштинскиот сомнеж“ за неговата способност да работи како постојана грижа.

Јапонскиот производител презеде невиден чекор за објавување на многу одложениот финансиски резултат од третиот квартал без одобрение од неговиот ревизор, PwC, чие претходно одбивање да се потпише има двапати одложено објавување на резултатите.

Можно е Тошиба сега да биде отстранета од берзата во Токио.

По реструктуирањето на поделбите за да се избегнат растечките загуби, и како резултат на тоа, повеќето од овие поделби се подобрија, Тошиба беше потресена од загуби што ги претрпе нејзината подружница на нуклеарна енергија, Вестингхаус Електрик, која поднесе барање за банкрот.

Тошиба забележа загуба во приходите во текот на првите девет месеци (април до декември 2016 година) од последната финансиска година од 576 милијарди фунти, или 4,9 милијарди американски долари.

Неговата ликвидност ќе биде лошо погодена од банкротот на „Вестингхаус електрик“, а загубите се такви што „Тошиба“ можеби нема да може да ја обнови лиценцата за специјална градба за градба со јапонската влада кога ќе истече во декември 2017 година.

„Постојат материјални настани и услови кои предизвикуваат значителен сомнеж во врска со можноста на компанијата да продолжи како постојана грижа“, напишале финансиските извештаи на Тошиба.

За да се надмине ова, Тошиба размислува да продаде мнозински удел во „Вестингхаус електрик“, како и во бизнисот со мемориски чипови, што всушност гледа враќање од продажба од 16% во деветмесечни резултати. Компанијата исто така објави дека нејзиниот бизнис на меморија ќе биде поделен на сопствената компанија.

Неговата одлука да се оддели корпорацијата „Меморија Тошиба“ како посебна компанија значеше дека побрзо може да го продаде целиот или дел од неа, да заработи пари за да го исплати долгот и да ја обнови капиталот. Foxconn, наводно, е еден од потенцијалните купувачи на бизнисот со чипови.

Денес се очекува да се одржи прес-конференција, потврди портпаролката на Тошиба.