Индиските корисници на Apple се меѓу најпогодените од MacOS Malware Shlayer: Report

Indian Apple pengguna adalah salah satu yang paling terpengaruh oleh macOS Malware Shlayer: Report

Според новиот извештај, Индијците се меѓу најпогодените од малициозен софтвер за макОС наречен Шлејер. Ова е еден од најраспространетите малициозни софтвери за macOS во 2019 година и ги зарази повеќето уреди на континентот во Југоисточна Азија.

Касперски, експерт за компјутерска безбедност, известува дека Шлејер користи паметен систем за дистрибуција на малициозен софтвер кој му овозможува да се шири преку мрежа на партнери, страници за забава, па дури и Википедија. Ова ја покажува скалата на неконтролиран малвер, па дури и добро воспоставени и добро познати веб-страници кои се заразени и бараат дополнителни безбедносни мерки.

Според податоците, се чини дека Индија се наоѓа на второто место по Соединетите држави во однос на вкупниот број погодени корисници. Првиот учествува со 18,9 проценти, додека вториот има огромни 31 процент, при што се очекува да растат уште повеќе. Слично на тоа, Германија е на третото место со 14 проценти, додека Франција и Велика Британија заостануваат за 10 проценти секоја од нив.

Антон Иванов, аналитичар за безбедност на Касперски, изјави дека „платформата MacOS е добар извор на приход за сајбер криминалците, кои постојано бараат нови начини да ги измамат корисниците и активно користат техники за социјално инженерство за ширење на нивниот малициозен софтвер. Овој случај покажува дека ваквите закани можат да се најдат дури и на легитимни места. „Сепак“, за среќа, за корисниците на macOS, најраспространетата закана за macOS во моментов се врти околу нелегалното рекламирање отколку нешто поопасно, како што е кражба на финансиски податоци. “

Со други зборови, macOS платформата е активна цел за компјутерски криминалци кои имаат за цел да остварат профит преку продажба на услуги засновани на реклами и други форми на незаконско и неизбежно брендирање. Средства, корисниците на Apple во моментов не се соочуваат со голем ризик настрана од некои вознемирувачки рекламни реклами и повеќе од тоа, но фактот дека тоа може на крајот да доведе до понатамошен опасен малициозен софтвер во блиска иднина.

Apple Macbook AirApple Macbook Air

До сега, малициозен софтвер се засноваше само околу инсталирање на adware што ги менува резултатите од пребарувањето, собира историја на пребарување на корисници и ги храни забранетите реклами без согласност на корисникот. Покрај тоа, нападите на Шлејер, наводно, учествувале со скоро една третина од сите инфекции на малициозен софтвер на макроа; и е исто така одговорна за инсталирање на друг adware како AdWare.OSX.Bnodlero, AdWare. OSX.Geonei, AdWare.OSX.Pirrit и AdWare.OSX.Cimpli.

(Преку)