Иницијативи за електрични автомобили: сега станува збор за 10.000 евра

Еве ние: новите конечно се официјализираа стимулации кои важат за набавка на електрични автомобили со Уредбата за рестартирање во 2020 година.

На кратко, тоа доаѓа до 10.000 евра за електрична енергија! Но, постојат и предности за набавка на нови автомобили со термички мотори со ниско загадување. Еве ги сите детали.

Но, ајде подетално да го видиме предлогот одобрен во Комисијата за буџет, очекуван од понеделник на пресудата на Монтечиторио, но очигледно оклопни и затоа потврдено.

Стимулации до 10.000 евра за електрични автомобили

Како прво, мора да потенцираме дека придонесите дополнително на еко-бонусот ќе биде предодредено до физички и правни лица кој ќе купи нови автомобили од 1 август до 31 декември 2020 година, дури и во финансиски лизинг.

Во врска со електрични автомобили и приклучоци, до денес вредноста на поттик во случај на стружење е еднаква на:

  • 6.000 евра за автомобили со емисија на CO2 под 20 g / km
  • 2.500 евра за оние што испуштаат помеѓу 21 и 60 g / km CO2

Без стружењенаместо тоа, објектот е соодветно 4.000 и 1.500 евра.

Со неодамна одобрената Уредба, во случај на стружење на возило најмалку 10 години, до суми само наведени да додај за сите автомобили со емисија на CO2 до 60 g / km уште 2.000 евра на придонес.

Овие всушност стануваат дури 4.000 или повеќе од корист за возачите затоа што дополнителниот бонус се признава само под услов продавачот да вежба попуст од најмалку 2000 €.

Без стружење, наместо тоа, екстрабонус и попуст се по 1.000 евра, за вкупно 2.000 евра.

Обидувајќи се да ја сумираме новата ситуација за поттикнување со новата Уредба, еве што имаме (the максимална граница на цени од автомобил од 61.000 евра со вклучен ДДВ):

Опсег на примена Корист со стружење Искористете ги бележите
0-20 g / km CO2 10.000 евра 6.000 евра
21-60 g / km CO2 6.500 евра 3.500 евра

На кратко, тоа е за попусти и стимулации навистина интересно за секој што сака да купихибриден или електричен автомобил!

Ако пред бонусот за електричен автомобил беше интересен, сега станува уште повеќе со заштеда што е навистина тешко да се откаже.

Попусти и отстапки, исто така, за термали

Како што се очекуваше, сепак, бонусот за промена на автомобилот не доаѓа само кај електричните, туку и за термичките.

Особено, тие доаѓаат попусти за термички автомобили со Емисија на CO2 до 110 g / km е цена под 40.000 евра плус ДДВ.

Во овој случај ситуацијата е како што следува:

  • со стружење придонесот е 1.500 евра и се признава под услов продавачот да понуди попуст од најмалку 2.000 евра
  • без стружење бонусот е 750 евра, на што да додадам најмалку 1.000 евра „неопходен“ попуст од продавачот.

Рекапитирање на состојбата на термални автомобили, за каква грижа бонус ние имаме:

Опсег на примена Корист со стружење Искористете ги бележите
61-110 g / km CO2 3.500 евра 1.750 евра

Договорот, во овој случај, служи за изврши притисок врз флотата за автомобили 6 евра непродаден во салоните за автомобили по затворањето наметнато од здравствената итна помош за Ковид-19.

Има и бонус за електрични и хибридни мотоцикли

Наместо тоа, една последна новина се однесува Ecobonus за набавка на електрични и хибридни мотоцикли без стружење: во овој случај зборуваме за а државен придонес од 30% од набавната цена, со ограничување од 3.000 евра.

Сите оние кои ќе продолжат со стружење на мопед или моторцикл евра 0, 1, 2, 3 за купување електрично или хибридно возило, ќе добие придонес од 40% во рамките на границата од 4.000 евра.

Во сите случаи, чекаме нови настани и официјалности, дури и ако овие информации сега се дадени за одредени од повеќе од сигурни извори.

Што ќе правиш?

Значи, пред сите овие попусти, бонуси и стимулации за купување електричен автомобил, што ќе правиш? Дали ќе менувате автомобили?

Јас сериозно размислувам да купам еден Долг опсег на моделот Tesla Model 3: од 56.000 евра тоа би ме чинело „само“ 50.000 евра. Би било доста хит!

ИЗВОР