Инструментот за приватност „Избриши историја“ од Фејсбук всушност не брише ништо

"Hapus riwayat" alat privasi dari Facebook itu tidak benar-benar menghapus apa pun 1

Една година откако Марк Закерберг ја презеде сцената на конференцијата Ф8 2018 за да го објави развојот на уредот ќе овозможи да се избрише историјата на прелистување на Фејсбук, компанијата има нешто конкретно да покаже, иако во реалноста не брише ништо.

Ново Функција за приватност на Фејсбук ќе им овозможи на корисниците да се откажат од својата сметка сите активности што ги прават надвор од Фејсбук.

Ова без сомнение ќе помогне да се намали изложеноста на одредени типови реклами, но, всушност, алатката нема да избрише никакви податоци што се веќе зачувани на серверот на Фејсбук, ниту ќе ги спречи компаниите да ги користат тие податоци за комерцијални цели.

Во написот на блогот за развој на Фејсбук, инженерите од Фејсбук посочија дека причината поради која тие избрале да ги „скратат“ податоците наместо да им дозволат на корисниците целосно да ги избришат, е затоа што бришењето на нивната база на податоци ќе трае премногу долго и не може да гарантира дека бришењето е целосно доверливо .

Фејсбук Ова е една од највредните компании во светот, со проценета вредност од 40.000 милиони долари, голем дел од милионите се добиени од придобивките кои произлегуваат од користењето на овие податоци од неговите корисници, така што може да се претпостави дека компанијата нема доволно мотивација за да направи можност за тотална елиминација.

Ако некој ја „хакирал“ вашата сметка на Фејсбук, можеби првото нешто што тие ќе го сторат е да ја променат вашата лозинка и да ве спречат да ја внесете. Но, што ако тој не и е посветен на шпионирање на вашата сметка на Фејсбук? Еве ние ќе ви покажеме како да дознаете дали некој влегол на вашата сметка на Фејсбук.

Ново Функцијата за приватност првично ќе биде достапна само во Шпанија, Ирска и Јужна Кореја и ќе им овозможи на корисниците да ги гледаат податоците за пребарување собрани од компании од веб-страници што користат копче „Како“ на Фејсбук или функција за најава.

Корисниците можат да изберат да овозможат опција да ја „исклучат“ својата активност на прелистување во иднина, иако, повторно, ова нема да го спречи Фејсбук да собира податоци за вашите активности на социјалните мрежи.

Оваа алатка може да изгледа прилично разочарувачка за оние кои очекуваат вистинска алатка за отстранување, но и покрај тоа што е малку заглушна за корисниците, оваа нова функција може да има значително влијание врз приходите од рекламирање од Фејсбук.