Интел лансира нов Atom процесор дизајниран за идните бази станици 5G

Intel Meluncurkan Prosesor Atom Baru Yang Dirancang Untuk Stasiun Basis 5G Masa Depan

Интел Атом Овој процесор најверојатно е познат од повеќето корисници таму како процесор што обично се појавува на мрежните книги. Сепак, реалноста е дека Intel Atom е опремена со многу други производи, вклучително и паметни телефони, таблети, десктоп компјутери, па дури и сервери.

ОГЛАС

Наскоро, можете да додадете дури и мобилни базни станици на списокот исто така. Само денес, објави Интел новиот Атом П5900 систем-чип (SoC), заедно со голем број на 5G производи поврзани, како што се 2-от генератор Xeon скалабилен процесор, Diamond Mesa структурирани ASIC и Ethernet 700 Series 5G оптимизирани мрежни адаптери.

Интел лансира нов Atom процесор дизајниран за идните бази станици 5G 1

Навин Шеној, извршен потпретседател на Интел и генерален директор на групата Платформа за податоци со новиот Intel Atom P5900 SoC.

Рече дека е дизајниран од земја конкретно за безжични базни станици за радио пристапна мрежа, вклучувајќи ги и оние што ќе се користат за 5G распоредувања, Atom P5900 е изграден со употреба на 10nm процесна технологија. Сепак, точните спецификации на SoC не беа откриени од Intel, но од компанијата велат дека Atom P5900 е во можност да обезбеди 1,8x повеќе интегрален проток од процесорот на серии 14nm Atom C3000.

Atom P5900 исто така доаѓа со Intel Dynamic Load Balancer, кој се чини дека може да обезбеди автопат за обработка на пакети до 3,7x повеќе во споредба со решенијата засновани на софтвер. Исто така, чипот може да обезбеди и до 5,6X криптографски проток отколку софтверски решенија со помош на Intel QuickAssist Technology.

Интел лансира нов процесор за атом дизајниран за идните бази станици 5G 2

Ериксон заедно со УТМ во изложбата 5G во Малезија минатата година. Ова е една од првите компании што го усвоија новиот Intel Atom P5900 SoC.

Според денешното соопштение, Интел очекува дека Atom P5900 SoC ќе се користи од оваа година наваму. Меѓу компаниите кои се посветија на развој на решенија засновани врз нови чипови се Ериксон, Нокиа и ЗТЕ.

Со оглед на тоа што повеќе сме запознати со Intel Atom како семејство на процесори на ниво на потрошувачи, отколку производи од класа на претпријатија, ова е интересен развој за нас. Не само тоа, Интел дизајнираше и нов чип Atom за ерата 5G што е изненадувачки со оглед на репутацијата на Intel Atom како процесор за netbook пред многу години.

Но, се разбира, netbooks сега се дел од историјата, додека 5G е иднината.