Интел не може да одговара на AMD по цена / перформанси без чипови … и ова е причината зошто

Интел не може да одговара на AMD по цена / перформанси без чипови ... и ова е причината зошто

Како AMD може да понуди 16-јадрен Ryzen 9 3950X за 750 $? Зен 2, така да се каже. Според говорот на Меѓународната конференција за цврсти држави (ISSCC), 16-јадрен на три чипли (двојни CCX и cIOD) чини помалку од половина од монолитен чип од 7nm со ист број јадра.

Архитектурата на чипови на Зен на AMD е многу корисна за производителите на чипови. За едно, треба да се произведе само еден чиплет CCX, опремен со до 8 јадра, за да се задоволат потребите на секој 3-ри процесор Ризен ен во магацинот. Што пак му овозможува да понуди поголем број јадра, со поголема брзина на часовникот, со пониска цена од конкурентите, а многу малку силикон треба да се отстранува. Тоа е победа / победа.

Економичноста на природата на Зен 2 не е нова за нас, но сега имаме идеја колку пари всушност се заштедени од производителите на чипови по чип. Според податоците преземени од предавањата во ISSCC (преку Guru3D), во споредба со хипотетичкиот 7ном монолитен процесор, AMD ги намали трошоците за производство за повеќе од половина за 16-јадните процесори. Ова исто така заштедува 25% кога станува збор за чипови со 8 јадра.

Поделбата на AMD Zen 2 е споделена помеѓу 7nm TSMC јазол и 12 nm GlobalFoundries јазол – првиот одговорен за чиплет CCX, последен чип CIOD I / O.

Големата смрт е секогаш проблематична за производителите на чипови. Интел, исто така, инвестираше во хетерогени компјутери и чиплет во изминатите неколку години, иако сè уште не го применил својот напредок во сите преносни работна површина процесори. Со такви јасни заштеди за процесори со високо јадро на компјутерот, тешко е да се замисли свет во кој Интел може да произведува монолитни чипови, на сопствениот процес од 10nm или 7nm, кои се исто толку ефикасни како и трошоците за конкуренција.

Гласини велат дека Интел можеби размислува да ја намали цената за да го спречи напредокот на црвениот тим. Тоа е дискутабилно и нема официјален збор од Интел, но ги намали цените по јадро преку серверот за процесор Xeon Scalable и чипот на Cascade Lake X HEDT за борба против чипови EPYC и Threadripper.

Резултатите треба да бидат добри колку што ќе се добијат за процес на јазол од 14 nm на Intel, што ќе се најде на 10-јадрен процесор Intel Comet Lake релативно наскоро. Но, како што се гледа во 10nm и 7nm за десктоп-компјутерите, маргините ќе бидат потенок, а дизајни за чиплет што го минимизираат ризикот и овозможуваат брзо скалирање може да вреди тежината на златото за производители на креатори кои очајно се борат.